Posmrtni ostaci biće ekshumirani kako bi se izvršile DNK analize

Telo muškarca koje je pronađeno na plaži u Somertonu, na jugu Australije, pre više od 70 godina je ekshumirano, u nadi da će doneti rešenje jedne od najintrigantnijih misterija u zemlji.

Identitet i uzrok smrti "muškarca iz Somertona" i dalje su nepoznati, prenosi BBC.

Tokom godina mnoge teorije su se pojavile u vezi sa njegovim identitetom - od špijuna iz Hladnog rata do odbačenog ljubavnika.

Australijska policija je sada saopštila da je ekshumacija od značaja zbog napretka u DNK tehnologiji.

Telo muškarca pronađeno je 1. decembra 1948. godine na plaži Somerton u gradu Adelejdu u južnoj Australiji. Bio je spušten uz morski zid, odeven u odelo i kravatu. U džepovima nije bilo ničega što bi ga moglo identifikovati, a početna istraga ostavila je slučaj nerešenim.

Muškarac je počivao na groblju u Adelejdu pod nadgrobnim spomenikom na kome je pisalo samo "nepoznati čovek".

IZVOR: TW / @fionaclark_

Pristup čovekovim posmrtnim ostacima je možda 1. korak u procesu izgradnje DNK profila i otkrivanja odgovora u jednom od najpoznatijih slučajeva u Australiji.

Vlasti su saopštile da će, ukoliko se mogu dobiti dovoljni DNK dokazi, pokušati da identifikuju čoveka i odakle je došao.

- Tehnologija koja nam je sada dostupna očigledno je svetlosnim godinama ispred tehnika koje su bile na raspolaganju kada je ovo telo otkriveno krajem 1940-ih - rekla je pomoćnica direktora Instituta za forenzičke nauke Južne Australije Ana Kokson.

Ona je dodala da su testovi ove vrste izuzetno složeni, ali da će istražitelji koristiti sve metode koje im stoje na raspolaganju kako bi pokušali da dovedu do zatvaranja ove misterije.

Slučaj je deo šire operacije kojom se želi dati ime svim neidentifikovanim posmrtnim ostacima u Južnoj Australiji.

- To je priča koja je zaokupila maštu ljudi širom države i, zaista, širom sveta, ali verujem da ćemo konačno možda otkriti neke odgovore - rekla je južnoaustralijska državna tužiteljka gospođa Čapman.

Autor: Tanjug / redportal.rs