Nutricionisti kažu da je dobra za imunitet

Kako dođe proleće, tako se menja i naša hrana. Jedna od najzastupljenijih salata u ovom periodu jeste zelena salata. Ona je bogata mineralima kao što su kalijum, kalcijum i natrijum.

Takođe sadrži i veliku količinu vitamina:

🍋 obiluje vitaminom C, koji štiti organizam od prehlade i gripa;

🌿 vitaminom E, koji je snažan prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja;

🥟 vitaminima A i B2, koji su korisni za oči, kosu i kožu.

Pored toga, sadrži i folnu kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink. Ima i vrlo visok procenat vode, pa hidrira organizma, kažu nutricionisti. Zbog toga je dobro da je jedete svakodnevno. Pre upotrebe ju je potrebno dobro oprati.

JAČA IMUNITET

Zelena salata je dobra za imunitet jer sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum i fosfor. Ovi minerali smanjuju štetni uticaj slobodnih radikala u telu, pa tako štite od virusnih infekcija i sličnih bolesti. Takođe, velika količina vitamina C povoljno deluje na imunitet.

BOLJI RAD CREVA I MRŠAVLJENJE

Ova salata je dobra za sve koji pokušavaju da izgube višak kilograma jer ima relativno visok procenat vlakana. Namirnice koje su bogate vlaknima pomažu da se osećamo sito i sa manjom količinom hrane, a osim toga, ubrzavaju metabolizam. Uz sve to, salata ima malo kalorija.

ČUVA ZDRAVLJE KOSTIJU

Kalcijum je važan za zdravlje kostiju i zuba, a pomaže i u održavanju funkcije mišića, piše Magazin Novosti.rs.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs