Oštar odgovor na bugarske pretnje o blokadi evropskog puta Severne Makedonije

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev nakon dvodnevne posete Briselu izjavio je da pregovori o pristupanju te zemlje evropskoj zajednici država mogu biti nastavljeni tek ukoliko se iz razgovora isključe osporavanja makedonskog identiteta i jezika.

Na taj način Zaev je najdirektnije odgovorio na pritiske Bugarske, čiji su pojedini zvaničnici najavili blokadu evropskog puta za svog jugozapadnog suseda ukoliko ne naprave ustupke u pogledu priznanja da je makedonski jezik verzija bugarskog jezika.

- Nakon toga možemo da nastavimo da razgovaramo o evropskoj budućnosti naše zemlje - rekao je Zaev, aludirajući na prestanak insistiranja na identitetskim pitanjima, preneli su makedonski mediji.

Zaev se u Briselu sastao sa mnogim evropskim zvaničnicima, a po svemu sudeći od njih je dobio uveravanja da bugarski stav ne nailazi na odobravanje od strane ostalih članica EU.

Poručio je da se njegova vlada ne sme i neće igrati sa makedonskim identitetom, niti bilo koja druga vlada, a još manje, kako je rekao, druga država ili Unija čiji Severna Makedonija nije član.

- Imamo i ponos i svoj identitet. Možemo ojačati ili oslabiti ponos, ali makedonski identitet i jezik su nepovredivi, jedan i jedini, nepromenljivi - poručio je Zaev.

Rekao je i da je Severna Makedonija na evropskom putu, ali je istakao da na tom zajedničkom putu svi treba da ispune svoje obaveze.

- Severna Makedonija je ucinila mnogo, završili smo reforme i sada je vreme da nam EU ispuni obećanje - rekao je makedonski premijer.

Zaev je na ovaj način 1. put oštro reagovao na pritiske koji dolaze iz inostranstva u pogledu promena koje treba da se sprovedu u Severnoj Makedoniji.

Nakon niza ustupaka koje je ova država učinila prema susednim zemljama, politička elita i građani Severne Makedonije očigledno smatraju da je tome došao kraj, s obzirom da makedonska opozicija ima još tvrđi stav u pogledu nacionalnih pitanja od Socijaldemokrata koji su na vlasti.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#zaev brisel

#zaev briselom

#zaev briselu

#zaev bugarima

#zaev identitet

#zaev odgovorio

#zaev zapretio