Rok istekao u utorak u ponoć

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nikada nije bio bliži da zajedno sa svojom partijom Likud ode u opoziciju nakon gotovo 12 godina vlasti. Naime, sinoć kada je sat otkucao 00:00 istekao je rok da popularni Bibi formira vladu zajedno sa drugim partijama koje su prešle cenzus na poslednjim parlamentarnim izborima.

Netanjahu je tako vratio mandat predsedniku Ruvenu Rivlinu koji sada ima rok od 3 dana da izabere drugog kandidata kojem će dati mandat za sastav nove vlade. Mandat može da da specifičnom kandidatu ili bilo kom drugom od 119 preostalih poslanika u Knesetu.

IZVOR: TW / @AsiaElects

Likud je u odnosu na prethodne izbore osvojio 6 mandata manje i bez obzira na veliki predizborni optimizam Netanjahua da će Likud sigurno formirati novu vladu, rezultati vladajućoj partiji nisu išli u korist.

Netanjahu je čak imao mogućnost da zatraži produženje roka za formiranje vlade, međutim, umesto poduženja, u 23:57 objavljeno je saopštenje u kom Netanjahu optužuje Naftali Beneta, lidera desničarske Jamine, da je kriv za propast pokušaja da se formira vlada.

U istoriji Izraela niko nije vladao duže od Benjamina Netanjahua. Čak 15 godina (od 1996. do 1999. godine i od 2009. do danas) Netanjahu je premijer Izraela, a da li će bilo ko uspeti da formira Vladu Izraela mimo Bibija, videćemo uskoro.

U suprotnom, građani Izraela će morati da se pripreme za 5. parlamentarne izbore za manje od 3 godine.

Autor: redportal.rs

#Izrael

#Kneset

#Netanjahu

#Parlamentarni izbori