Evo u kojoj državi se pojavio

Varijanta COVID-19 koja je rasprostranjena u Indiji, otkrivena je u Belgiji kod grupe indijskih studenata koji su stigli iz Pariza, saopštile su belgijske vlasti.

Grupa od 20 studenata smeštena je u karantin na severu Belgije, gde su sredinom aprila došli na kurs, prenosi Gardijan.

Nekoliko stručnjaka sugeriše da su možda bili žrtve „super-zaraznog” člana njihove grupe ili drugog putnika u autobusu, koji ih je iz Pariza doveo u Belgiju.

- Ovi studenti poštuju strogu izolaciju od svog dolaska. Od 43 studenta, 20 je zaraženo indijskom varijantom - tvitovao je mikrobiolog Emanuel Andre sa katoličkog univerziteta u Luvenu, prenosi Tanjug.

Grupa je sletela u Pariz 12. aprila.

Nekoliko studenata je počelo da ima simptome virusa 5 dana kasnije, rekao je virusolog Mark van Ranst.

Foto: Pixabay.com/free use

Ovaj soj koronavirusa ispituju naučnici širom sveta, ali se još ne zna koliko se proširio i da li izaziva smrtonosni drugi talas u Indiji, mada se zna da ima sličnosti sa brazilskim i južnoafričkim.

Virusi mutiraju sve vreme i prave razne sojeve – većina je beznačajna, neki sojevi su čak manje opasni, ali neki mogu biti opasniji i zarazniji, pa i da naprave vakcine manje efikasnim, javlja Bi-Bi-Si.

Indijski soj, naziva B1617, prvi je put otkriven u oktobru u Indiji. Ne zna se koliko se brzo širi, jer nije napravljeno dovoljno uzoraka. Otkriven je u 220 od 361 sakupljenih uzoraka između januara i marta u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra. U međuvremenu, otkriven je u još 21 državi.

Putnici su najverovatnije doneli indijski soj u Veliku Britaniju, gde je otkriveno 103 slučajeva B1617 od 22. februara, pa je većini putnika iz Indije zabranjeno da dođu u Veliku Britaniju.

Britanska služba za javno zdravlje je stavila indijski soj kao "jedan od mutiranih tipova kovida pod istragom", ali zasad ga ne smatra dovoljno ozbiljnim da bi bio klasifikovan kao soj za zabrinutost.

Foto: Pixabay.com/free use

Naučnici još ne znaju da li je zarazniji ili otporniji na vakcine. Virusolog iz državnog univerziteta u američkoj državi Lujzijana Džeremi Kejmil kaže da je jedna od njegovih mutacija slična onima koje su viđene u južnoafričkom i brazilskom soju.

Upravo ta mutacija može da pomogne virusu da izbegne antitela imunog sistema, koja su stvorena vakcinom ili preležanim COVID-19.

- Ne verujem da je indijski soj zarazniji od britanskog i ne smemo paničiti - rekao je Kejmil.

Povećan broj obolelih u Indiji bi mogao da bude povezan sa velikim okupljanjima, a nedostatak preventive, nedostatak preventivnih mera i nenošenje maski, odnosno, izostanak socijalnog distanciranja.

Naučnici veruju da će postojeće vakcine pomoći da se soj zaustavi u izazivanju težih oblika bolesti, piše Objektiv.rs.

Autor: Objektiv.rs / redportal.rs