Bogata neverovatnim mirisom i slatkastim ukusom

Jedna vrsta orhideje bogata je neverovatnim mirisom i slatkastim ukusom, a često predstavlja i jedan od začina u ishrani! 😲

Mahune vanile karakteristične arome su plod orhideje Vanilla planifolia. Orhideja je jedna od delikatnijih i najlepših biljaka na svetu, a pored toga ima i jestiv plod.

Iako cvet živi samo jedan dan, on ustupa mesto daljem razvitku mahune. Mahune vanile beru se ručno, a zatim se suše narednih 6 meseci. Vanila predstavlja jedan od najskupljih začina na svetu, odmah posle šafrana. Vanila koju konzumiramo potiče od orhideje koja je karakteristična za područje Meksika.

Reč vainilla je španskog porekla, a u prevodu znači mala mahuna.

Danas se ova biljka industrijski gaji u 5 svetskih oblasti, i svaka vrsta poseduje određene karakteristike:

😍 burbon vanilu, koja se najviše proizvodi na Madagaskaru, karakteriše blaga, kremasta i slatka aroma;

😍 vanila sa Tahitija pak podseća na voće.

Nekadašnji najveći proizvođač vanile Meksiko danas je zanemarljiv kada je njena proizvodnja u pitanju.

ZANIMLJIVOSTI O VANILI

📌 Vanila se nekada koristila kao protivotrov ujeda insekata.

📌 U kombinaciji sa čokoladom nekada se koristila da leči nadustost.

📌 Korišćena je kao lek za ublažavanje disajnih problema, protiv kašlja, u lečenju stomačnih tegoba, kao i za smirivanje histerije.

📌 Danas se najčešće koristi kao dodatak raznim sirupima kako bi im obezbedila podnošljiv ukus, piše Magazin Novosti.rs.

Autor: J. B.