Više od 80 izvrsnih bronzanih ogledala u odličnom stanju otkriveno je u velikoj grobnici dinastije Han

Više od 80 izvrsnih bronzanih ogledala u odličnom stanju otkriveno je u velikoj grobnici dinastije Han u Kini, nakon što je više od dva milenijuma bilo skriveno pod zemljom.

Ne samo da neki od njih još uvek imaju svoj izvorni kvalitet reflektovanja, već stručnjaci uče iz 2000 godina starih natpisa i simbola koji ih krase. Vladajući nešto više od 400 godina, između 202 godine pre nove ere i 220 godine nove ere, dinastija Han bila je druga od carskih dinastija u drevnoj kineskoj istoriji. Njihova vladavina se u kineskoj istoriji smatra transformativnom, nazivajući je "Zlatno doba" Kine.

U članku objavljenom u časopisu Heritage Science Journal, Jifang Lian i Kventin Parker sa hongkonškog univerziteta pišu o otkriću 80 sjajnih bronzanih ogledala, otkrivenih na mestu u velikoj drevnoj grobnici u zapadnoj Kini.

Ekspediciju su izveli arheolozi iz provincijskog instituta za arheologiju Šensi na velikom groblju u selu Dabaozi, grad Sjanjang u provinciji Šensi. Na njihovo iznenađenje i zaprepašćenje, nakon malo čišćenja, većina ovih ogledala i dalje pokazuje odraz, čak i posle 2000 godina. I ne samo to, već i brisanje prljavštine otkrilo je simbole i drevne kineske spise.

Dužina ogledala je varirala - između 7 centimetara i 22 centimetra i uglavnom su bila sahranjivana u blizini glave ili oko gornjeg dela tela u grobnicama. Ono što je odmah bilo jasno sa groblja u varoši Gadžuan - koje se sastojalo od 400 odvojenih grobnica - bilo je da je ovo bilo groblje hanske elite.

Ova hipoteza je potvrđena otkrićem artefakata otkrivenih u grobnicama, uključujući fine radove grnčarije, žada, gvožđa i bronze koji su sahranjeni sa telima. Neka ogledala pokazuju četiri kineska znaka "jia chang fu gi", što je prevedeno u "dom prosperiteta", ne ostavljajući sumnje u klasu onih koji su sahranjeni.

Dinastija Han, kao i nekoliko drugih dinastija kroz drevnu, srednjovekovnu i modernu istoriju, vladala je sa carem na vrhuncu hanskog društva. Car je predsedavao njihovom vladom, ali je podelio vlast sa plemstvom i imenovao ministre, koji su formirali plemićku i naučnu klasu. To je klasa ljudi čiji su grobovi otkriveni u Gadžuanu.

Jedan od arheologa iz kopa rekao je za Global Times da su "novootkrivena ogledala odlična referenca za arheologe za dalje proučavanje materijalne kulture ranog i srednjeg perioda dinastije Zapadni Han. Takođe su odlični primeri estetskog ukusa drevnih Kineza i poseduju istorijske i umetničke vrednosti."

Autor: redprtal.rs

#areheologija

#bronzano olgedalo

#kina

#ogledalo