NATO koncentrisao 40.000 vojnika u blizini ruskih granica

Za tri nedelje ruske oružane snage prebacile su dve armije i tri vazdušno-desantne jedinice na zapadne granice, rekao je ruski ministar odbrane general vojske Sergej Šojgu.

- U roku od tri nedelje dve vojske i tri vazdušno-desantne jedinice uspešno su raspoređene na zapadne granice Ruske Federacije u oblastima obuke i borbenih misija - rekao je Šojgu na sastanku u Severomorsku u utorak.

Naglasio je da su "trupe pokazale punu spremnost i sposobnost da izvršavaju zadatke kako bi osigurale vojnu sigurnost zemlje".

- Trenutno se ove formacije udružuju i spajaju radi uključenja u vežbe. Sve aktivnosti planirano je da se završe u roku od dve nedelje - dodao je ministar.

Sa druge strane sve više NATO vojnika gomila se na rsukoj granici. NATO je koncentrisao 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike u blizini ruskih granica.

Sveukupno, „blizu ruskih granica biće koncentrisano 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike, uključujući strateške avione”, rekao je Šojgu.

Šojgu je istakao da Rusija preduzima korake da odgovori na preteću vojnu aktivnost NATO, velike vežbe kombinovanih oružanih snaga i vazdušno-desantne snage, pokazale su da su trupe spremne da osiguraju nacionalnu bezbednost.

Autor: redportal.rs

#NATO

#granica

#rusija

#vojska