Brisel zabrinut zbog kineskih investicija na Zapadnom Balkanu

U toku nedavne posete Briselu, kako tvrdi podgorički portal CdM, potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović zatražio je od evropskih zvaničnika pomoć u otplati kredita kineskoj banci koji je bivša crnogorska vlast uzela za izgradnju 1. dela auto-puta Bar-Boljari.

Danas je stigao i odgovor od strane evropskih partnera novim crnogorskim vlastima, a saopštila ga je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Ernandez, rekavši da će podrška Brisela održivim investicijama doprineti cilju Crne Gore da obezbedi održivost javnog duga, ali i da EU ne otplaćuje kredite trećih strana.

Pisonero je navela da je EU ustanovila konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu i naglasila da će Ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, pod vrlo povoljnim uslovima.

- Podrška EU održivim investicijama doprineće cilju Crne Gore da obezbedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana - navela je Pisonero.

Portparol EU Peter Stano takođe je izjavio da je EU zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije u evropskim državama mogu imati, ali i da je svako slobodan da se zadužuje i otvara vrata investicijama sa svih strana sveta.

- Kada govorimo konkretno o Crnoj Gori i Kini, EU je zabrinuta zbog socioekonmskih i finasijskih efekata nekih kineskih investicija i duga koji neke kineske investicije imaju u zemlji - kazao je Stano ogovarajući na pitanje novinara o ovoj temi.

On je naglasio da postoji potencijalna opasnost da male zemlje upadnu u makroekonosmku neravnotežu u uslovima pandemije i zavisnost od duga prema Kini, kako prenosi portal RTCG.

- Radimo mnogo sa Crnom Gorom i zemljama Zapadnog Balkana, kako bismo im pomogli da se usklade sa EU standardima i reformama, ali ne otplaćujemo dugove koje oni uzimaju od trećih zemalja - zaključio je Stano.

Poručio je i da razlozi takvih zaduženja treba da budu provereni sa crnogorskim vlastima, podsećajući da je EU najveći donator i trgovinski partner na području Zapadnog Balkana.

Autor: redportal.rs

#autoput crna gora

#autoput crnoj gori

#bar boljare

#brisel crna gora

#brisel crne gore

#brisel crnoj gori

#brisel crnu goru

#crna gora kineski kredit

#eu crna gora

#eu crne gore

#eu crnoj gori

#eu crnu goru