Blago poboljšanje epidemiološke slike, broj preminulih još uvek visok

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 3.615 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 15.904 osobe testirane u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminule su, nažalost, još 42 osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 267 pacijenata. To znači da se trend blagog pada broja pacijenata na veštačkoj ventilaciji nastavlja.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 4.398 pozitivnih slučajeva, 271 pacijent na respiratoru i 40 preminulih osoba.

Proces imunizacije u Srbiji za sada protiče u najboljem redu, prema rečima stručnjaka. Broj revakcinisanih osoba na teritoriji cele države je veći od 1.000.000, što Srbiju čini 2. zemljom u Evropi po procentu revakcinisanog stanovništva, odmah iza Monaka.

Za danas popodne zakazane su konsultacije premijerke Ane Brnabić sa članovima Kriznog štaba oko daljih koraka u kontroli epidemije. Naime, spominje se ublažavanje donetih mera s obzirom na smanjenje epidemioloških brojeva.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa dr Predrag Kon rekao je kako je pad broja novozaraženih rezultat zajedničkog dejstva restriktivnih mera i vakcinacije. Međutim, sada je važno da se ne napravi greška i dođe do opuštanja, već se mora nastaviti u istom ritmu sa vakcinisanjem, ali i poštovanjem mera, apeluje on.

Autor: redportal.rs