Najavljeno je povećanje potrošnje od strane nemačke vlade

Deficit u nemačkom javnom sektoru je dostigao 189,2 milijarde evra u 2020. godini, pre svega zbog pandemije koronavirusa, to je ujedno i prvi deficit od 2013. godine, kao i najveći deficit u budžetu još od ujedinjenja Nemačke.

Pandemija je do sada odnela u Nemačkoj oko 77.000 života, ali i snažno uzdrmala najveću evropsku ekonomiju. Međutim, nemačka ekonomija se dokazala kao otpornija nego što je to bilo očekivano, a u značajnoj meri je ulogu igrao nastavak visokog nivoa uvoza iz Kine.

Javna potrošnja je porasla za 12,1% na 1,7 hiljada milijardi evra u 2020. godini, u čemu najbitniju ulogu igraju izuzetno velika ulaganja Nemačke u privredu za vreme zaključavanja. Takse su pale za 3,5% na 1,5 hiljada milijardi evra.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je da će se potrošnja nastaviti kako bi bilo omogućeno nemačkoj privredi da izađe iz problema koje je prouzrokovala korona.

Nemačka u ovom trenutku ima problema da se izbori sa trećim talasom korone, pa su tako brojni poslovi poput barova i bioskopa, zatvoreni u najboljem slučaju do kraja aprila.

Autor: redportal.rs

#Vakcina

#Virus u Nemačkoj

#korona