Najveća baza KBS na Kosovu će se nalaziti na brdu Crnuša

KiM: Pre 4 dana, 29. 3, Skupština opštine Južna Mitrovica jednoglasno je odobrila nacrt odluke o prenošenju opštinske imovine na korišćenje KBS a za izgradnju baze na brdu Crnuša.

Kako prenosi portal KoSSev, NATO snage na Kosovu i Metohiji dale su izjavu i u njoj iznele:

Odluku o izgradnji baze donele su kosovske vlasti. Stoga se upućujemo da se obratite njima za blo kakav komentar.

Ova izjava je usledila nakon više upućenih pitanja NATO činovnicima da li su oni upućeni i saglasni sa odlukom da se na Crnuši u Južnoj Mitrovici gradi najveća baza KBS na Kosovu i Metohiji. Posebno jer je pre sprovođenja bilo kakvih aktivnosti na severu Kosova od strane KBS neophodno odobrenje komandanta KFOR-a.

Takođe su i dodali da podržavaju KBS u svom izvornom mandatu, kako navodi neimenovani zvaničnik NATO:

Do sada je KBS u okviru svog izvornog mandata pokazao da je u stanju da izvodi operacije koje se tiču reagovanja u kriznim situacijama i civilne zaštite, te da pomaže civilnim vlastima kako bi odgovorile na prirodne nesreće i ostale hitne situacije, a na korist građana Kosova.

Nedavna izjava opštine Južna Mitrovica o dodeli 191 hektara zemljišta za izgradnju baze naišla je na veliku negativnu reakciju kod Srba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na tu temu govorio juče, kada je i izjavio da veruje da će se očuvati mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, ali je takođe dodao da ako bude postojala bilo kakva ozbiljna opasnost ili ugroženost za srpski narod, "znaju Srbi sa Kosova sve".

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri pozvao je Vučića da povuče svoju izjavu i da "radi na priznavanju Kosova", te da samo na taj način može da služi svojoj zemlji i celom regionu. Dodao je, takođe, da predsednik Srbije ne može da se meša u unutrašnje stvari tzv. Kosova i da izgradnjom ove baze Srbi neće biti ugroženi.

Autor: kossev.info

#Baza Južna Mitrovica

#Baza KBS

#Crnuša

#KFOR

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#NATO

#Najveća Baza na Kosovu

#Vučić

#predsednik srbije