Nemanju su zarazila druga deca čiji roditelji nisu hteli da ih vakcinišu

Mali Nemanja danas boluje od teške bolesti zbog naših zabluda i gluposti.

Otac Davor Ljutić iz Zemuna na Fejsbuku objavio je post o svom sinu Nemanji koji se od novembra prošle godine bori za svoj život. Nemanja se zarazio virusom morbila kada je imao samo šest meseci od druge dece čiji roditelji nisu hteli da vakcinišu svoju decu zbog navodnog straha od MMR vakcine.

Status ovog hrabrog oca prenosimo u celosti:

"Kao sto neki od vas već znaju, desilo nam se najveće zlo koje nismo mogli da zamislimo ni u najgorim košmarima, naš stariji sin Nemanja se od novembra bori za svoj mali zivot. Toliko se to sve brzo izdešavalo da još uvek nismo ni svesni toliko teške i užasavajuće situacije u kojoj smo se našli. Da ne bih odgovarao pojedinačno svakome od vas, objasniću šta se desilo.

Nemanja je kao beba od 6 meseci završio na operaciji, jer je imao urođeni problem sa proširenim mokraćnim kanalom (megauretar), koji je saniran bez ikakvih problema. Tokom oporavka na Institutu za majku i dete, te 2018 godine, u Srbiji je vladala epidemija morbila (male boginje), jer smo mi kao narod odjednom popili svu pamet ovog sveta i poverovali da MMR vakcina izaziva autizam kod dece i još kojekakve gluposti, pa su brže bolje sve brižne mamice i tatice krenuli da izbegavaju vakcinisanje svoje dece, pravdajući se da time “štite” svoju decu. Veliki aplauz za sve vas antivakcinaše!

Foto: Facebook.com/Davor Ljutić

Moj sin je žrtva upravo tih MMR antivakcinaša jer se sa 6 meseci zarazio virusom morbila od drugog starijeg deteta, koje je tada imalo nekih 6-7 godina. To starije dete je zarazilo celo odeljenje na institutu, a zatim se virus neverovatnom brzinom širio i na ostala odeljenja. Ogroman broj malih beba je tada zaražen i većinu tih beba, nažalost, verovatno čeka ista sudbina kao i mog sina, a da njihovi roditelji to ni ne znaju, bas kao što i mi nismo.

Kratko ću objasniti koliko su zapravo male boginje jako OPASNO stanje. Postoji jedna "stvar" u telu koja se zove moždano-krvna barijera, koja služi da štiti mozak od virusa i bakterija. Ta barijera postaje sve čvršća kako dete stari. Od 0-12 meseci, ta barijera je izuzetno oslabljena i zbog toga virusi i bakterije mogu da nađu svoj put do mozga u bilo kom trenutku i da izazovu neku upalu. Što se upravo i dešava sa malim boginjama, ali na veoma podmukao način. Kada se dete u tom periodu zarazi, virus malih boginja pronalazi svoj put do mozga bez ikakvog problema, ulazi u mozak i ostaje tamo bez da izazove bilo kakvu upalu, jednostavno miruje i čeka. To čekanje, po raznim studijama, traje u proseku 7-8 a nekad i više godina od prve infekcije.

Znači, prosto rečeno, imate savršeno normalno i zdravo dete posle zaraze morbila, da bi sa 7, 8 ili više godina ono krenulo odjednom da propada, da mu slabi nervni sistem a ujedno i celo telo. To se upravo dogodilo sa mojim sinom, samo jako, jako rano. Krenulo je sa frasom, da bi tokom ispitivanja na dečijoj neurologiji neko uneo koronu i zarazio celo odeljenje, uključujuci i mog sina. Od tada je krenuo pakao, jer doktori smatraju da je upravo to bio okidač za pokretanje celog tog stanja...Cuvas dete ceo život od svega i svačega a tamo gde treba da bude najsigurniji, bude najranjiviji...

Za ovu bolest nema leka, prognoze su bedne ali posto je on mali i mozak mu se još razvija, mi verujemo da postoji šansa da pobedi ovu bolest. Tako da smo našli potencijalno rešenje u Turskoj, sa transplatacijom matičnih ćelija, pa ko je koliko u mogućnosti neka pomogne.

Za sada imamo GoFundMe samo ali ćemo uskoro otvoriti i na Budi Human. https://gofund.me/5e8ac4f5Hvala i čuvajte svoju decu!"

IZVOR: FB / Davor Ljutić

Autor: redportal.rs