Ikonopisac 7 puta pokušao da se ubije, branio se traumama iz prošlosti tvdeći da ga je otac tukao, a prijatelj silovao kada je imao 5 godina. Odao se alkoholu, drogi, prostituciji, pa dobio i HIV

U Višem sudu u Nišu danas će biti nastavaljeno suđenje ikonopiscu Vladanu Grahovcu (27) iz Raške, koji je optužen za teško ubistvo Jelice Tatarovski (82) iz Niša zbog čega mu se može izreći i kazna doživotnog zatvora.

Nakon što je sud na prošlom ročištu odbio ponovni zahtev za psihijatrijskim veštačenjem i najavio završne reči za sledeće ročište, Grahovac se nakon izlaska iz sudnice navalio telom preko gelendera na trećem spratu zgrade, ali su ga zatvorski stražari koji ga sprovode sa lisicama na nogama i rukama sprečili da se baci. Nakon toga je upućen na psihijatrijski pregled u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu tako da će na psihijatrima biti da ocene da li se zaista radilo o pokušaju suicida ili o novoj manipulaciji optuženog kome je to ni manje ni više nego sedmi pokušaj samoubistva u životu.

Foto: Facebook.com / pexels

Grahovac se tereti da je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. na brutalan način sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem iz koristoljublja usmrtio staricu u njenom stanu zgradi na Bulevaru dr Zorana Đinđića u Nišu, gde je stanovao ranije kao student medicine, te da je posle ubistva ukrao 760 evra, a zatim pobegao u Beograd, gde je uhapšen nekoliko dana kasnije.

U odbrani pred sudom, Grahovac je rekao da je kriv jer “forenzičke dokaze ne može da ospori”, ali da se ubistva “ne seća” jer mu se već dešavalo da ima crne rupe u pamćenju kada pomeša velike količine alkohola i droge. On je ispričao da ga je u mladosti otac brutalno prebijao, a njegov prijatelj i silovao kada je imao pet godina te da se zbog trauma tokom odrastanja odao alkoholu, drogama i prostituciji. U odbrani je naveo da je, kada je saznao da je HIV pozitivan krenuo u Niš da se vidi sa bivšim partnerom i drugaricom, ali su ga odbili, pa se napio i navodno uzeo drogu „dži“ koja izaziva agresiju. Zbog toga je, tvrdio je pred sudom, hteo da skoči sa solitera, ali je onda izgubio pamćenje, a sledeće čega tvrdi da se seća je da je u autobusu ka Beogradu sa zamotanom rukom.

- Ni na kraj pameti mi nije palo šta se desilo. I ranije mi se dešavalo da imam crne rupe u sećanju kada pomešam alkohol i narkotike. Možda sam ranije još nekoga ubio u takvom stanju, a da se ne sećam - rekao je Grahovac ranije u svom obraćanju pred sudom.

Svedočeći o psihijatrijskom stanju Grahovca dr Veselin Pečenica predsednik komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu ranije je izjavio da je na osnovu analize ličnosti i sudskih spisa komisija veštaka zaključila da je ponašanje Grahovca "u značajnoj meri bilo racionalno“, a kontrola postupaka pod "dominantnom voljom". On je rekao da veštaci smatraju da optuženi ne bi bio sposoban da predmetno krivično delo učini s pretpostavkom da je konzumirao sve navedene supstance.

- Bila bi mu potrebna medicinska pomoć usled omamljenosti, sediranosti i pospanosti, a motorički ne bi bio sposoban da preduzima sve radnje - objasnio je ranije dr Pečenica.

S obzirom da je bio uračunljiv, za teško ubistvo mu može biti izrečena i kazna doživotnog zatvora pa je Grahovac preko punomoćnika tražio ponovna psihijatrijska veštačenja, ali ih je sud odbio - zadnji put na ročištu u februaru nakon čega je Grahovac pokušao da se ubije po izlasku iz sudnice.

Staricu mrcvario do smrti

Nanošenje smrtonosnih povreda Jelici Tatarovski (82) iz Niša trajalo je najmanje deset do petnaest minuta, a po svemu sudeći i duže, pri čemu je nesrećna žena trpela veliki intezitet straha i bolova - rekao je veštak, prof. dr Radovan Karadžić na prošlom u nastavku suđenja. Karadžić je istakao da je je fatalna povreda - ubod nožem u grudi i presecanje plućne arterije i aorte, naneta pri samom kraju i da su to utvrdili obducenti Zavoda za sudsku medicinu iz Niša. Veštak je rekao da je napadač koristio različito oružje za povređivanje - nož, kuhinjski čekić, pesnicu, šake te da se napad na staricu odvijao u različitim prostorijama u stanu, uz različite položaje tela napadača i žrtve, što ukazuje na duži vremenski interval.

Autor: Blic.rs

#Niš

#Suđenje

#UBISTVO

#Vladan Grahovac

#ikonopisac