Ako su vakcine odobrne od EU ili neke države članice naći će u kovid sertifikatu

Sertifikati o kovidu koji se razvijaju u Evropskoj uniji izdavaće se vakcinisanima svim vakcinama koje se koriste u zemljama Unije, uključujući rusku i kinesku, bez obzira na njihovo odobrenje od strane EMA, izjavio je na brifingu u Briselu portparol Evropske komisije.

- U nacrtu koji je predložila Evropska komisija navodi se da država-članica Evropske unije mora da izda sertifikat bez obzira o kojoj vakcini se radi. Svi bi trebalo da imaju mogućnost da dobiju takav sertifikat, bez obzira da li je vakcinu odobrio evropski regulator ili je odobrena samo na nacionalnom nivou. Ali mora se razlikovati izdavanje sertifikata i priznavanje konkretne vakcine od strane države - objasnio je predstavnik Evropske komisije odgovarajući na pitanje da li će ruska vakcina Sputnjik V ili kineska vakcina, koje Evropska agencija za lekove (EMA) nije odobrila, biti uključene u sertifikate.

On je naglasio da pri tome države moraju obavezno da priznaju vakcine koje je odobrila EMA, ali da države i dalje imaju mogućnost da priznaju druge vakcine odobrene na nacionalnom nivou, ali da nemaju takvu obavezu.

Evropska komisija je 17. marta predstavila zakonodavni predlog za uvođenje elektronskih sertifikata o virusu korona na nivou Evropske unije, koji će sadržati 3 varijante podataka: informacije o vakcinaciji protiv virusa korona ili negativnom PCR testu, ili o preležanom kovidu i postojanju imuniteta. 

Autor: redportal.rs

#EU

#Evropski kovid sertifikati

#kineska vakcina

#ruska vakcina