Glumica Žu Dongju raskinula je ugovor sa ovom kompanijom

Barberi je izgubio svog brend ambasadora, a poznati dizajn ove kompanije koja proizvodi luksuznu garderobu uklonjen je iz popularne kineske video igre. Time je Barberi postao prva kompanija koja proizvodi luksuznu garderobu, a koja se našla pod sankcijama.

Kina je danas uvela sankcije kompanijama i pojedincima iz Velike Britanije zbog, kako se navodi, laži i dezinformacija o Sinđangu i to samo par dana nakon što je Britanija uz ostatak zapadnih sila uvela sankcije Kini.

Barberi je član Inicijative za bolji pamuk, organizacije koja promoviše održivu proizvodnju pamuka i koja je u oktobru izašla sa sopštenjem da blokira nabavku pamuka iz Sinđanga zbog glasina o kršenju ljudskih prava.

Jedna od najuglednijih kineskih glumica Žou Dongju raskinula je ugovor sa Barberijem i više nije brend ambasador ove kompanije. Kako ona navodi, Barberi nije javno i jasno izneo svoj stav po pitanju pamuka iz regiona Sinđang.

Honor of Kings, izuzetno popularna igra u Kini koja u određenim delovima ima prepoznatljive motive kompanije Barberi, izbacila je sve što je vezano za ovaj brend, pa tako likovi više ne nosi odeću koja je inspirisana Barberijem.

Iako iz Barberija nisu bili dostupni za komentare, na sajtu ove kompanije se navodi da se pamuk za izradu njihovih proizvoda nabavlja iz Sjedinjenih Država, Australije, Turske, Indije i Egipta.

Brojni aktivisti i eksperti iz Ujedinjenih nacija optužuju Kinu za, kako oni kažu, masovno zatvaranje Ujgura, njihovo mučenje, prisilni rad, kao i sterilizaciju stanovništva. Kina odbija sve ove navode i govori da se radi o treninzima koji za cilj imaju suzbijanje ekstremizma.

Kompanija Barberi je poslala svoje pismo britanskim poslanicima u novembru i u pismu su naveli da nisu imali nikakve poslove u Sinđangu, niti da su nabavljali pamuk iz tog regiona i dodali da "ne tolerišu nikakve forme modernog ropstva, a pogotovo kod svojih dobavljača".

Nacionalni savet Kine za tekstil je danas izašao sa saopštenjem u kom poziva međunarodne brendove da spreče pogrešne postupke, a koji uključuju i blokiranje nabavke pamuka iz Sinđanga, što predstavlja nepoštovanje pre kineskim kupcima.

Autor: redportal.rs