U isto vreme strane su izjavile da su spremne da sarađuju sa Rusijom po pitanjima od zajedničkog interesa

Evropska unija i SAD dogovorile su se da koordinišu napore protiv "konfrontacijskog ponašanja Rusije". Ovo je u sredu izjavio šef EU diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare nakon razgovora u Briselu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

- Složili smo se da koordinišemo svoje napore kao odgovor na rusko konfrontacijsko ponašanje i da nateramo Rusku Federaciju da napusti ovaj put - rekao je on.

Borelj i Blinken objavili su zajedničko saopštenje nakon razgovora, u kojem su još jednom naveli "izazove koje je Rusija postavila: dezinformacije, mešanje u izborne procese, zlonamerni kibernapadi". U isto vreme, strane su izjavile da su "spremne da sarađuju sa Rusijom po pitanjima od zajedničkog interesa i pozivaju Rusiju da napusti konfrontacione pristupe".

Borelj je naglo promenio ton u negativan prema Rusiji nakon posete Moskvi od 4. do 6. februara. U Briselu je većina političara, stručnjaka, evroposlanika njegovu posetu nazvala neuspehom, optužujući diplomatu za nedovoljnu čvrstinu, uključujući i ponašanje tokom završne konferencije za štampu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Na kraju putovanja, Borelj je rekao da su EU i Ruska Federacija vodile otvoren i iskren dijalog o svim pitanjima bilateralnih odnosa - od borbe protiv nove pandemije koronavirusa, globalnih klimatskih promena i obnavljanja Zajedničkog sveobuhvatnog Plana akcije na iranskom nuklearnom programu, za nesuglasice oko Ukrajine.

Istovremeno, sutradan je izdao odvojeno saopštenje u kojem je organizaciju konferencije za štampu u Moskvi nazvao agresivnom, a takođe je upozorio da EU namerava da uvede nove sankcije protiv Rusije.

Autor: redportal.rs