Dve mutacije prisutne u jednom virusu 😨

INDIJA: Nova duplomutirana varijanta koronavirusa i još 771 drugi varijacija (ne sojeva) je detektovano u uzorcima sakupljenim iz 18 indijskih saveznih država.

Od 10.787 uzoraka, 736 je bilo pozitivno na britanski soj virusa, 34 na južnoafričku varijantu i jedan na brazilski soj.

Indijski SARS-CoV-2 Konzorcijum o pitanju genoma je gupa od 10 laboratorija širom države, pod patronom indijskog ministarstva zdravlja. Oni su zaduženi za sekvenciranje genoma virusa.

Genetski kod virusa je svojevrsni priručnik o funkcionisanju tog organizma. Mutacije u virusu su česte, ali većina je beznačajna i ne vodi ka razvijanju veće infektivnosti ili težih oblika bolesti. Ali određene mutacije, kao onih iz Britanije i Južne Afrike, mogu da učine virus zaraznijim i smrtonosnijim.

Dupla mutacija, kako objašnjava virolog Šahid Džamel, je kada dve mutacijepostanu prisutne u jednom virusu:

Duple mutacije u klučnim sektorima spajk proteina (spike protein) virusa može drastično povećati rizik od zaraze i omogućiti mu da preskoči imunitet i da postane drastično zarazniji.

Spajk protein je deo virusa preko kojeg se on probija u zdrave ćelije i zaražava ih.

Prema vladinom izveštaju o uzorcima koji su sakupljeni iz zapadne savezne države Maharašta, jasan je porast uzoraka koji u sebi nose virus sa mutacijama L452R i E484Q zajedno.

Za sada nema direktnih dokaza koji bi povezali obaj pronalazak sa naglim porastom zaraženih u određenim delovima zemlje.

Autor: redportal.rs