Do sada ubijeno više od 260 ljudi u Mjanmaru

Sedmogodišnja devojčica Kin Mjo Čit ubijena je od strane oružanih snaga Mjanmara i time je postala najmlađa poznata žrtva od početka protesta.

Porodica je navela da je devojčica ubijena od strane policije dok je trčala ka ocu i to u toku upada policije u njihovu kuću.

Organizacija Sačuvajmo decu navodi da je do sada ubijeno najmanje 20 dece. Sa druge strane, Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima daje broj od 261 ubijene osobe od 1. februara do danas.

Vojska je izašla sa sopštenjem u kom ističe žaljenje zbog poginulih protestanata, ali ih u isto vreme i optužuje zbog donošenja anarhije i nasilja u Mjanmar.

Rođena sestra ubijene devojčice navodi da je policija nasilnički ušla u kuću kako bi obavila pretres zbog eventualnog posedovanja oružja.

Provalili su vrata da bi ušli. Kada su se vrata otvorila pitali su mog oca da li ima još nekog u kući. Kada je on rekao da nema nikoga, optužili su su ga da laže i počeli su da pretražuju kuću. U tom momentu je moja sestra krenula da trči kao ocu, a onda su je oni ubili.

Ovo se desilo samo nekoliko dana nakon što je 14-godišnji dečak iz Mandalaja ubijen.

U zatvoru je više od 2.000 ljudi, dok je 600 pušteno na slobodu.

Autor: redportal.rs

#Protesti u Mjanmaru

#Ubijeno dete

#vojska