Za Redportal.rs Marko je govorio o svojoj karijeri, humanitarnom radu, rakiji Nenada Krstića, filmu Dara iz Jasenovca, ali i o mnogim drugim temama 😎

Marko Kešelj je bivši juniorski i seniorski košarkaški reprezentativac Srbije, sa kojom je osvojio zlatne medalje na Svetskom i Evropskom prvenstvu. U klupskoj karijeri nastupao je za mnoge klubove, a najveće uspehe i najbolje igre imao je u Crvenoj zvezdi i Olimpijakosu, sa kojim je osvojio Evroligu. Danas obavlja funkciju člana predsedništva zaduženog za sportska pitanja KK Crvena zvezda, a ističe se i u humanitarnom radu. Sa suprugom Jovanom ima 2 sina: Nenada i Jovana.

Marko je govorio za Redportal.rs o svojoj karijeri, humanitarnom radu, rakiji Nenada Krstića, filmu Dara iz Jasenovca, ali i o mnogim drugim temama. 😎

Kako srpski košarkaši podnose vreme koronavirusa? 🤔

Kao i svima, tako i sportistima period pandemije pada jako teško. Navikli smo na draž velikih utakmica i punih dvorana navijača. Sada je jako sumorno pratiti utakmice u praznim halama. Nadamo se, kao i svi, da će ova noćna mora proći i da ćemo se svi vratiti normalnom životu.

Šta je lakše, biti tata ili košarkaš? 😅

Nije lako ni jedno, ni drugo. I jedan i drugi poziv nosi sa sobom veliku odgovornost, ali i veliko uživanje. 😎

Kojim vrednostima učiš decu? 🧐

Moji sinovi su još uvek mali, za sada je sve igra i smeh. Pred nama su tek izazovi da im pomognemo na njihovom putu. Da pronađu svoju sreću i svoj put, na koji ćemo i mi kao roditelji biti ponosni. 😎

Kako deci umesto telefona staviti loptu u ruke? 🏀📱

Ja zastupam teoriju i telefon i lopta. Srećom, naš stariji sin Nenad stvarno obožava sport i voli i košarku i fudbal, tako da je jako često u igri loptom, ali je normalno da tehnologija napreduje i da na tom polju isto treba da budu pismeni. Pomirio sam se da je prošlo vreme u kom sam ja odrastao, gde smo se granama i šišarkama igrali rata. 😁 Jednostavno nije realno to očekivati od njih.

Sina Nenada si krstio u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji. Zašto baš tamo?

Prvi put kada sam obilazio manastire na Kosovu i Metohiji Visoki Dečani su na mene ostavili snažan utisak. Vanvremenska lepota i mir koji tamo vladaju teško se opisuju rečima. Iako tada nisam imao dece, rekao sam sebi: Bože zdravlja, kada budem imao dete, ovde ću ga krstiti. Jednostavno osećam jaku povezanost sa tim svetim mestom.

Kum ti je Miroslav Raduljica. Šta je to što o njemu ne znamo, a ti bi nam ovom prilikom rekao? 😁

Da je najbolji bajker među košarkašima. 😁

Supruga Jovana je uspešna dizajnerka. Da li se desi da ponekad traži savete od tebe? 😅

Ne, nije tražila savet, ali joj uvek prija moj kompliment na njene radove. Stvarno sam ponosan i srećan što njena karijera ide tako uzlaznom putanjom i što je jedna od naših najboljih kreatora. 😎

Ko su ti bili uzori? 🧐

Kao i gotovo cela moja generacija, ugledali smo se na zlatnu košarkašku generaciju koja je osvajala medalje 90-ih, tako da sam i ja rastao uz njih. Ali takođe sam voleo i odbojku i uvek sam rado gledao naše zlatne odbojkaše: braću Grbić, Gerića itd. Dosta se o ponašanju i borbi za nacionalni dres moglo i od njih naučiti. 💪🏻

Osvojio si Svetsko prvenstvo pobedivši Karija, Tompsona i Džordana, koji su postali NBA zvezde. Kako sa ove vremenske distance komentarišeš taj uspeh sa Srbijom?

To je bila sigurno jedna od najlepših uspomena iz mlađih kategorija, jer biti prvak sveta nije mala stvar. Ako se ne varam, to je prva medalja za Srbiju na međunarodnom takmičenju, tako da mi je izuzetno drago što sam bio deo te generacije. 😎

Srbiji je načinjena velika nepravda u Turskoj 2010. godine. Kako si uspeo da prebrodiš takav trenutak?

Mogu da se nadovežem na prethodno pitanje. Možda je najveća nepravda što nismo imali šansu da se sretnemo sa Amerima te 2010. godine, kao seniori. A ako me pitate kako sam preboleo, mogu slobodno da kažem da još uvek nisam. 😁

Kog uspeha se najradije sećaš? 😎

Dragi su mi svi uspesi koje sam postigao u karijeri, sva takmičenja i svi osvojeni pehari, ali ako bih morao da izdvojim neki, onda je to osvojena Evroliga. 💪🏻😎🏀

Za čim najviše žališ? 🤔

Nemam neku stvar za kojom posebno žalim, niti se preterano osvrćem u prošlost. U životu se sve dešava sa nekim razlogom. Ako malo pogledate iza sebe, shvatite šta vam je određena odluka, makar ona i pogrešna u tom momentu, kasnije donela. Treba gledati u budućnost i biti zahvalan za sve što nam život donosi.

Kakva je budućnost srpske košarke? Treba li brinuti šta će biti posle Jokića i Bogdanovića? 🤔

Mi jesmo zemlja košarke i sigurno je da ima dosta talenata i igrača koji uvek dolaze. Generacije se jesu malo promenile, kao što rekoh u nekom od prethodnih pitanja, ali sam siguran da ćemo i ubuduće imati vrhunske igrače.

Baviš se humanitarnim radom, pomažeš ugroženim Srbima. Šta te vuče napred da stalno pronalaziš nove porodice i život im činiš boljim?

Zahvaljujući organizaciji Srbi za Srbe i njihovoj pomoći, svake godine uspešno organizujemo donatorsko veče za izgradnju kuće socijalno ugroženim porodicama sa četvoro i više dece. Za takve stvari ne treba pronalaziti puno motiva. Sama misao da je nekom detetu pružena šansa za lepše detinjstvo i odrastanje dovoljna je pokretačka snaga za svaku akciju.

Mirotiću si ispred kluba poklonio ikonu i knjigu SPC. Taj trenutak je delovao kao jako emotivan. Šta ti je Mirotić rekao? S obzirom na to da i on aktivno učestvuje u pomoći srpskim porodicama.

Mirotića nisam imao prilike lično da upoznam. Pratim njegovu karijeru, kao i njegov rad kroz humanitarne organizacije. Bila mi je čast da mu zajedno sa momcima iz organizacije Srbi za Srbe predam poklon u ime KK Crvena zvezda. Naš narod i naši navijači znaju da prepoznaju ljude poput Mirotića i da njihov trud i rad nagrade na pravi način. Žao mi je što hala nije bila puna da bude pozdravljen kako je zaslužio.

Komentar na film Dara iz Jasenovca?

Film je jako potresan, iako znamo da je genocid i način stradanja našeg naroda znatno umanjen u filmu, jer film ne bi mogao da se gleda da su sve strahote prikazane. Mislim da je dobro da je film snimljen kako bi ostao generacijama da nikada ne smeju da zaborave žrtve i užasne zločine koji su se dešavali za vreme NDH.

Kakva je rakija Nenada Krstića? 😁

Obara sa nogu. 😂

Autor: redportal.rs

#Dara iz Jasenovca

#Kosovo

#Srbi za Srbe

#Srbija

#crvena zvezda

#intervju

#keselj

#marko

#metohija

#olimpijakos

#spc

#visoki decani