Ostvaren napredak u dogovoru o smanjenju ofanzivnog naoružanja

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ocenio je kao ohrabrujuće prve korake nove američke administracije predsjednika Džoa Bajdena u pitanjima strateške bezbednosti.

Šojgu je naveo da ovi koraci ulivaju nadu, jer je ostvaren tako brz napredak u produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3).

- Naravno, svima je laknulo. Sada je jasno da su SAD, ipak, sa neostvarivih zahteva i predloga prešle na potpuno normalan i konstruktivan dijalog - rekao je Šojgu.

On je izrazio nadu da će u budućnosti moći da budu preduzeti koraci za koje nisu zainteresovane samo Rusija i SAD, već i druge zemlje.

- Nadam se da će nekada biti uspostavljen punopravni, stavljam akcenat na tu reč - punopravni i ravnopravni dijalog, rad Saveta Rusija-NATO - rekao je Šojgu u intervjuu za Tengrinjuz.kz.

On je podsetio da je Rusija preuzela na sebe obavezu da ne raspoređuje ofanzivno oružje, ukoliko ono neće biti razmešteno u Evropi od strane NATO, prenosi Sputnjik.

- Ali, ako takvo oružje bude raspoređeno, mi ćemo naravno odgovoriti na odgovarajući način. Kao i na istoku naše zemlje, imam na umu moguće razmeštanje na teritoriji Japana i Južne Koreje. I, nažalost, još nismo dobili odgovor na ovo pitanje - kaže Šojgu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije razmenilo je 3. februara sa Ambasadom SAD note o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu dogovora o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Iz Ministarstva su naglasili da je produženjem ovog sporazuma obezbeđeno očuvanje i dalje funkcionisanje osnovnog mehanizma za održavanje strateške stabilnosti, koji na strogo paritetnoj osnovi ograničava raketno-nuklearne arsenale dve zemlje.

Sporazum se produžava bez izmena i dopuna na 5 godina, do 5. februara 2026. godine.

Autor: Srna / redportal.rs

#ministar odbrane rusije

#odnosi rusija sad

#rusija

#ruski ministar

#ruski zvaničnik

#šojgu

#šojgu o bajdenu