Zapad nije u stanju da promeni da je Krim deo Rusije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da akcije zapada ne mogu da promene činjenicu da je Krim danas deo Rusije i da će ostati deo Rusije zauvek.

- Budućnost Krima je da zauvek ostane deo Rusije, sviđalo se to nekome ili ne. Tu realnost neće promeniti nikakve akcije zapadnih država koje predvode SAD, niti sa stanovišta međunarodnog prava, ali ni s moralne ili političke tačke gledišta - poručio je Lavrov.

Podsetio je da su stanovnici Krima pre 7 godina glasali za pridruživanje Rusiji "u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

- Ovaj format za sprovođenje prava naroda na samoopredeljenje, koji je garantovan u Povelji Ujedinjenih nacija, bio je jedini način da se odbrane interesi, dostojanstvo i životi stanovnika Krima usred pretnji nacionalista i neonacista koji su preuzeli vlast u Kijevu nakon neustavnog oružanog puča - naglasio je on.

Ministar se obavezao da će ruska diplomatija nastaviti "napore da naši inostrani partneri konačno vide realnost povratka Krima kući“.

Autor: redportal.rs

#Krim

#Sergej Lavrov

#Zapad

#rusija