Iako se projekat tajno čuva, Teslin logotip primećen je na kacigama zaposlenih

Kako izveštava Blumberg, Gambit Energi Storage LLC je registrovana podružnica kompanije Tesla i trenutno gradi ogromnu bateriju, sposobnu da skladišti preko 100 megavata energije, u Angletonu u Teksasu. Iako se projekat tajno čuva, Teslin logotip primećen je na kacigama zaposlenih na lokaciji, koja se nalazi otprilike 40 kilometara izvan Hjustona.

Prošlog meseca, milioni domova u Teksasu ostali su bez napajanja danima nakon 3 jake zimske oluje tokom 10 dana. Komunalna kriza bila je kriva za nedostatak standardne tehnologije zimovanja i smrznute opreme, a Ilon Mask je tvitovao, u vreme kada je Savet za električnu pouzdanost u Teksasu (Ercot), koji upravlja protokom električne energije za preko 26 miliona kupaca u Teksasu, da "ne zarađuje taj R".

Nova baterija je već registrovana kod Ercot-a, a Varen Lašer, viši direktor kompanije za planiranje sistema, potvrdio je da se očekuje da će se ona pojaviti na mreži 1. juna na lokaciji u blizini trafostanice Texas-New Mexico Power. Ovo znači da bi se oko 20.000 domova moglo napajati.

Tesla je 2017. godine obezbedio ugovor za najveću litijum-jonsku bateriju na svetu na osnovu garancije koju je Mask dao da će raditi u roku od 100 dana. Baterija je bila potrebna da bi se osiguralo da Južna Australija više ne trpi ponovljena zatamnjenja kad god bi velika oluja pogodila region. Sada izgleda kao da će Teksas ove godine dobiti sličan sistem rezervnih kopija.

Autor: redportal.rs

#Ercot

#Teksas

#Tesla

#baterija