Zimi bi ishrana trebalo da bude prilagođena namirnicama koje su sveže, sezonske i dostupne iz lokalnog okruženja, prenosi b92.net.
Hrana koja nije u sezoni često je lošijeg kvaliteta, bez ukusa i sa manje hranljivih materija, tvrdi autorica knjige Eat Your Way to Happiness, Elizabet Somer.📚
Špargle se mogu kupiti tokom cele godine, ali su najukusnije u proleće, kada su sveže i čvrste.😯
One koje stižu iz Južne Amerike zimi često su tvrde, drvenaste i bezukusne. Umesto njih, stručnjaci preporučuju prokulice, koje su bogate vitaminom C za jačanje imuniteta i vitaminom K za zdravlje kostiju.
Posebno su ukusne kada se pripreme sa domaćom slaninom.🥓
Leto je sezona kada su breskve najslađe i najmirisnije, dok ih zimi teško pronalazimo. Zimske breskve uglavnom su uvezene i znatno lošijeg ukusa.🍑
Bolja alternativa je citrusno voće, poput narandži, koje je bogato vitaminom C i idealno za jačanje organizma tokom sezone prehlada.
Prolećni grašak je sladak i mekan, dok zimski često bude brašnast i bez ukusa. Umesto njega preporučuje se smrznuti grašak, koji je ubrano u sezoni i zadržava prirodnu slatkoću.🫛
Kukuruz u klipu: Letnji kukuruz je sočan i sladak, dok su zimski klipovi tvrdi i bezukusni. Bolja opcija je smrznuti kukuruz šećerac, koji bolje čuva hranljive materije poput luteina.🌽
Zimske jagode često su dugo stajale u hladnjačama, pa gube miris, ukus i hranljive materije. Umesto njih preporučuju se smrznute šumske jagode, ubrano na vrhuncu sezone, idealne za kolače i deserte.
TELO u fazi RASPADANJA pronađeno kod železničke stanice
📍PZD📍 Zola o Miljani: Mogli smo da GRMIMO⚡
Autor: dnevno.hr / b92.net