Mleko kamile, vekovima cenjeno u pustinjskim krajevima Bliskog istoka i Afrike, sve više privlači pažnju savremenih nutricionista i naučnika. Najnovija istraživanja pokazala su da je to mleko po sastavu najbliže mleku ljudske majke, što ga čini jedinstvenim u svetu životinjskih mleka.
Za razliku od kravljeg mleka, ono ne sadrži protein beta-laktoglobulin, koji je glavni uzrok alergijskih reakcija kod mnogih ljudi, naročito dece. Upravo zato, kamilsko mleko se smatra odličnom alternativom za osobe koje pate od alergija na kravlje mleko ili imaju osetljiv digestivni sistem.
Ovi znaci horoskopa LAKO POVREĐUJU DRUGE 😵🧐
Osim što je blažeg ukusa i lakše svarljivo, kamilsko mleko bogato je vitaminima C i B, gvožđem, kalcijumom i insulinu sličnim proteinima, zbog čega se proučava i u kontekstu prirodne podrške osobama sa dijabetesom. U nekim zemljama već se koristi i u medicinske svrhe, posebno u tradicionalnoj arapskoj i afričkoj medicini.
I dok je na Zapadu kamilsko mleko i dalje egzotika, stručnjaci veruju da bi u budućnosti moglo postati važan deo zdrave ishrane, jer kombinuje prirodne nutritivne vrednosti i minimalne alergijske rizike, osobine koje ga čine gotovo savršenim mlekom prirode.
MILOJEVIĆ napušta Zvezdu i odlazi u KOMŠILUK? 👀⚽
Autor: redportal.rs