Ovo je rezultat više od 60 godina naučnih istraživanja fenomena poznatog kao multisenzorna integracija, procesa u kojem se ukus i sluh međusobno utiču jedan na drugi

Britanska stručnjakinja za zvuk sa Univerziteta u Bristolu kreirala je posebnu pesmu koja, prema istraživanjima, pojačava osećaj slatkoće i intenziteta ukusa čokolade.

Pesma pod nazivom Sweetest Melody (Najslađa melodija) rezultat je više od 60 godina naučnih istraživanja fenomena poznatog kao multisenzorna integracija, procesa u kojem se ukus i sluh međusobno utiču jedan na drugi.

Naučnici su otkrili da muzika sa mekim melodijama i tonovima u duru povećava osećaj slatkoće i kremastosti, dok oštriji tonovi naglašavaju gorčinu. Brži ritmovi, s druge strane, bolje prate brzu hranu nego deserte.

Polazeći od toga, Natali Hajasint, stručnjakinja za zvuk sa Univerziteta u Bristolu, udružila je snage sa poznatim brendom Galaxy Chocolate, kako bi napravila pesmu koja doslovno čini čokoladu ukusnijom.

Numera Sweetest Melody traje 90 sekundi, što je prosečno vreme potrebno da se kockica čokolade otopi na jeziku. Pesma ima ritam od 78 otkucaja u minuti, a spoj klavira, gudača i harfe stvara osećaj mekoće, glatkoće i topline.

- Ova inicijativa pokazuje kako uživanje u čokoladi može biti multisenzorno iskustvo koje prevazilazi sam ukus. Snaga muzike da pojača zadovoljstvo dok jedemo čokoladu zaista je uzbudljiva mogućnost - izjavila je Hajasint.

Pesma Sweetest Melody dostupna je na You Tube-u i Spotify-u, za sve koji žele da čokoladu dožive kao simfoniju čula.

IZVOR: YT / GalaxyChocolateUK

Autor: Redportal.rs