Naučnici sa Univerziteta Svansi, Univerziteta u Bristolu i Instituta Francis Krik u Londonu otkrili su da konzumiranje velike količine fruktoze može ometati pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Ovo je navedeno u studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature.
Naučnici su analizirali efekat fruktoze na telo miševa i otkrili da to jedinjenje reprogramira ćelijske metaboličke puteve i na taj način podstiče glutamolizu i oksidativni metabolizam - procese čija aktivacija dovodi do povećanja nivoa pro-inflamatornih citokina.
Stručnjaci su došli do zaključka da konzumacija fruktoze u velikim dozama izaziva zapaljenske reakcije imunog sistema, koje zauzvrat izazivaju oštećenje ćelija i tkiva, kao i narušavaju funkcionisanje organa i sistema tela.
Fruktoza se obično nalazi u slatkim pićima, slatkišima i praktičnoj hrani, napominje. Pored toga, takođe se široko koristi u proizvodnji hrane. Naučnici su pojasnili da fruktoza povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa II, gojaznosti i bezalkoholne masne bolesti jetre.
PERIKON DIJETA: Čudotvorna ishrana kraljice Leticije
Hrana koja je dobra za oralno zdravlje 🦷
MEDICINA: Zašto je mediteranska dijeta najzdravija? 👨⚕️
Autor: redportal.rs