Sa stadiona u rov

Široj javnosti je nepoznata činjenica da je ceo jedan fudbalski tim iz Podnovlja kod Doboja, položio život za Republiku Srpsku i srpski narod. Reč je o Fudbalskom klubu Polet. Poginulo je čak dvanaest igrača tokom rata 1992-1995. Za njihovu žrtvu danas gotovo da niko i ne zna.

Nažalost, s početkom ratnih dejstava došlo je do prvih žrtava, i taj krvavi niz nije stao do kraja rata. Jedan po jedan, dvanaestorica fudbalera položila su život na braniku otadžbine.

Prvi je stradao, 1992. godine, Nebojša Grabovac (28), igrač sredine terena, neoženjen. Iste godine poginuli su i Dragan Bosić (24), igrač odbrane, neoženjen, pa Slavko Vukmirović (25), levi bek, otac jednog deteta, Dragan Radulović (27), igrač odbrane, Miloš Narić (29), igrač odbrane, otac dvoje dece koja danas igraju u istom klubu. Šesti igrač koji je izgubio život 1992. je Dragan Maksimović (23), napadač, otac jednog deteta, potom Slobodan Narić (23), igrač odbrane, i Đoko Narić (31), takođe odbrambeni igrač, otac dvoje dece.

Fudbaleri Poleta ginuli su u ratu i 1994. godine. Svoj život za Republiku Srpsku dali su i Slavko Grabovac (22), desni bek, otac jednog deteta, pa Siniša Šaporac (25), igrač sredine terena, čije dete se rodilo mesec dana posle njegove pogibije. Zdravko Narić, u timu odbrambeni igrač, neoženjen, nestao je u bici na Vozući 1994. godine, i njegove kosti još nisu pronađene. Dvanaesti igrač Poleta koji je dao život za rodnu grudu je Zoran Tomušilović (27), otac dvoje dece. Кao komandir interventne jedinice Vučijački orlovi, poginuo po završetku rata. Ubijen je u Modriči 1996. godine. 

Osim spomen-ploče na prostorijama kluba, nažalost, ništa drugo ne podseća na herojstvo ovih mladića, od kojih je najstariji imao 31, a najmlađi samo 22 godine. Ova priča o junaštvu Poletovih fudbalera ostala bi nepoznata široj javnosti da se za nju nije zainteresovalo Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Formiranjem Udruženja gardista i preuzimanjem aktivnosti na prikupljanju informacija o broju pripadnika brigade, broju poginulih i ranjenih, njihovom posleratnom životu, došlo se do šokantnih podataka. Samo u okviru brigade, živote za Republiku Srpsku dalo je više od 250 njenih pripadnika. Posle rata, usled raznih uzroka, a najviše posttraumatskog sindroma, nastradalo je 50 pripadnika Garde. Skoro polovina ranjenih je na ivici egzistencije, a iza dvadesetak poginulih ostalo je pusto ognjište. Njihove kuće danas su zarasle i puste, kao nemi spomenici.

Jedna od specifičnosti Garde bio je prosek godina starosti njenih pripadnika. Bez obzira na to što su ovoj jedinici bili povereni najdelikatniji zadaci, vojnici koji su je činili bili su jedva punoletni.

Autor: redportal.rs