Studija prikupila podatke od preko 20.000 odraslih ispitanika 🍳

Preskakanje doručka može dovesti do veće stope pojave jednog od poremećaja raspoloženja, prenosi b92.net.

Nekoliko studija je pokazalo da je doručak važan za fizičko i mentalno zdravlje, a šta jedete za jutarnji obrok važnije je nego što mislite. Započinjanje dana hranom koja može izazvati upalu, na primer, može doneti više štete nego koristi.🍳

Nova studija, koja je objavljena u izdanju časopisa Journal of Affective Disorders iz marta 2024, procenjuje efekte preskakanja doručka i efekte ishrane namirnicama koje izazivaju upale za doručak, na stopu depresije.🧐

Studija je prikupila podatke od preko 20.000 odraslih Amerikanaca, od 20 i više godina (sa prosečnom starošću od 47 godina), iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani (NHANES).

Istraživači su pogledali samoprijavljenu potrošnju doručka i vrste hrane koje su učesnici izabrali u celini. Namirnice su upoređene sa Dijetalnim inflamatornim indeksom (DII), evoluirajućom bazom podataka o namirnicama analiziranim na makronutrijente, flavonoide i hemijski sastav za to koliko podstiču upalne procese u telu.

Studija je otkrila da je preskakanje doručka prediktor depresije, ali upalna dijeta takođe povećava rizik.

- DII je posredovao u pozitivnoj povezanosti između doručka i depresije - primećuju autori.🧐

Doručak bi mogao smanjiti upalu i depresiju, ali davanje prioriteta hrani protiv upale za doručak bio bi još veći podsticaj za opštu dobrobit.🍳

- Preporučujemo da odrasli razviju redovnu naviku doručka, isprave loš način života, i time smanje rizik od depresije - rekli su autori.

Autor: Klix.ba / b92.net