Evo šta kažu lekari na promenu koja nam dolazi za VIKEND!

U noći između subote i nedelje, 26. i 27. oktobra počinje zimsko računanje vremena, pa kazaljke na satu treba pomeriti jedan sat unazad. Što bi Srbi rekli "duže se spava".

Statistika pokazuje da se nakon vraćanja sata unazad povećava i broj srčanih udara i kardiovaskularnih problema, pa službe Hitne pomoći imaju pune ruke posla!

Dr Kosić Bibić kaže da kada se dogodi prelazak iz zimskog u letnje računanje vremena neminovno je da se drugačiji probudimo jer svako takvo pomeranje je izbacivanje iz ravnoteže, iz uobičajenog ritma na koji je naš organizam navikao.

- Imamo hormone sna i oni nas pripremaju za odmor i rad u toku dana. Zato je potrebno određeno vreme adaptacije na ovu promenu. Kada je u pitanju mlađa osoba ona će se brže adaptirati, ali promenu ove vrste svi osete, i mlađi i stariji. Neko samo prve sedmice, a neko i dve do tri nedelje kasnije – kaže dr Nada Kosić Bibić.

Hronični bolesnici teže podnose pomeranje sata, a još teže im pada ako su aktuelene vremenske prilike promenjive, zbog čega je neophodno da se pridržavaju terapije i ako osete da je potrebno treba da se posavetuju sa svojim lekarom.

Na pitanje kako i kada početi pripremi za zimsko računanje vremena dr Kosić Bibić poručuje da se pripreme za ove i sve druge promene koje nastaju „iz dana u dan“ ili u „toku jednog dana“.

- Kada vodimo računa o zdravlju i načinu života dajemo šansu organizmu da se brže adaptira, da lakše podnese novi izazov. Zdravi stilovi života su pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, nekonzumiranje alkohola i duvana, dovoljno tečnosti i kvalitetnog sna. Sve to zajedno daje veliki doprinos da lakše podnesemo promene. To se odnosi i na pomeranje sata i na promenu vremena – kaže dr Kosić Bibić.

Autor: Informer/Redportal.rs