"Nespremni za borbu"

Britanski ministar odbrane Džon Hejli je izjavio da je britanska armija potpuno nespremna za bilo kakav veći konflikt i da nije sposobna da odvrati bilo kog neprijatelja ako bi izbio rat.

Britanska armija, mornarica i vazduhoplovstvo su šuplji, kako je naveo, i veoma loše finansirani tokom 14 godina vladavine Konzervativne partije. Kako je naveo:

Kada smo stupili na vlast u julu očekivali smo da stvari budzu ulošem stanju, ali finansisjko stanje i stanje naših snaga opšte posmatrano je dalo gore nego što smo mislili.
Velika Britanija je suštinski postava veoma vešta u izvođenju vojnih operacija. Ono u čemu više bnismo vešti je u tome da se borimo u klasičnom ratu. A ako nismo voljni i spremni da ratujemo, nismo ni u sposobnosti nikoga da odvratimo.
To je u srži NATO filozofije. Moramo ne samo da budemo sposobni u odbrani naših zemalja, već moramo biti sposobni da odvratimo bilo koga od buduće agresije.
Britanija kao i druge zemlje bloka pod vođstvo SAD, moraju da inoviraju i da kombinuju nove tehnologije sa lekcijama sa boljnog polja Ukrajine i kreiraju nove stvari koje će biti još smrtonosnije.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra odbrane, portparol Laburističke vlade je insistirao:

Ova vlada je uvek činila sve što je potrebno da se odbrani naša zemlja. Vojne snage Velike Britanije su među najboljima na svetu, pružaju neprestanu i konstantnu odbranu zemlje i zajedno sa našim saveznicima i partnerima spremni smo za sve.
Strateška analiza odbrane, koja ej pokrenuta u julu, će analizirati pretnje sa kojima se suočavamo i analize koje su nam potrebna sa ciljem da naše vojne snage budu spremne za borbu, da budu još više integrisane i inovativne.

Prema ciframa koje je objavila vlada, britanska armija, mornarica i vazduhoplovstvo su u 2024. godinu ušle sa samo 138.000 aktivnih vojnika, što je najniži ukupni broj u poslednji 200 godina - još od ratova sa Napoleonom. Same kopnene snage su smanjene sa preko 100 hiljada u 2010. godine na 75.110 na početku 2024.

Autor: redportal.rs