Knjiga treba da približi raketni sistem običnim čitaocima 📖

Udruženje Slobodno nebo Srbije predstavilo je knjigu Samohodni raketni sistem 2K12 Kub-M/Kvadrat: Od SFRJ do Srbije na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Uvodnu reč na promociji dao je penzionisani potpukovnik Đorđe Aničić, predsednik udruženja i nekadašnji pripadnik 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO Vojske Jugoslavije tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

View this post on Instagram

A post shared by Red portal (@redportal.rs)

IZVOR: IG / @redportal.rs

Na promociji su govorili autori knjige Danko Borojević i Zoran Vukosavljević.

Borojević je naveo da nijedno oružje ikad proizvedeno nije imalo toliko uticaja kao rakete zemlja-vazduh proizvedene u Sovjetskom Savezu i da je zadatak ove knjige da običnim čitaocima približi jedan raketni sistem.

Vukosavljević je dodao da je knjiga fokusirana isključivo na upotrebu ovog raketnog sistema u oružanim snagama SFRJ, SRJ, Vojske Srbije, Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine. Istakao je da knjiga donosi neka nova saznanja i priče učesnika sukoba 1999. godine, kao i svedočenje jednog pilota aviona F117 o tome da je prema njemu dejstvovano sa zemlje. U knjizi je rekonstruisan i ratni put svih pet raketnih pukova Vojske Jugoslavije tokom 1999. godine, gde su dejstvovali, da li je bilo dejstava prema njima, jesu li imali pogodaka i kako su ih ustanovili, jesu li imali žrtava...

Ispričao je i da nema pouzdanih podataka koliko je neprijateljskih aviona 1999. godine oborila ili pogodila Vojska Jugoslavije, ali da je u rekonstrukciji svih prijava vanrednih događaja pilota NATO uspeo da izbroji između 25 i 30 slučajeva.

Autor: Filip Pejković