Jedan zanimljiv događaj obeležio je ovu bitku, srpski trubač Ahmet Ademović za koji je dobio orden Кarađorđevu zvezdu sa mačevima 🔥

Na današnji dan 24. oktobra 1912. završena je Kumanovska bitka. ova bitka je nagovestila kraj turske vladavine na Balkanu.

Ono što je značajno je podatak da su ovom bitkom oslobođeni Kosovo i Metohija, a ubrzo je srpska vojska ušla i u Skoplje. Bitka se vodila danima, ali 24. ujutu srpska vojska je počela da bitku privodi kraju.

Oko 9.30 č, Drinska divizija prvog poziva počela je napad na turski centar. Drinska divizija prvog poziva, odnosno njen 6. pešadijski puk, zauzela Zebrnjak, ključ turskih položaja, tako da je bitka odlučena. U 15 časova, Moravska divizija prvog poziva ušla je u Кumanovo. Srpski gubici iznosili su 723 mrtva, 3.441 ranjena i 603 nestala. Turski gubici nisu poznati. Zarobljeno je 2.000 turskih vojnika i zaplenjeno: 61 top, 6 mitraljeza i velika količina municije

Jedan zanimljivi događaj obeležio je ovu bitku, a u pitanju je domišljati srpski trubač Ahmet Ademović za koji je dobio orden Кarađorđevu zvezdu sa mačevima. Ahmed se ušunjao u pozadinu turske vojske i odsvirao, po sluhu, njihove trubne znake za povlačenje. Zbunjena turska vojska koja je u tom trenutku bila u silovitom naletu, počela je da se povlači. Onda je opet, neopažen, prešao nazad, među srpske trupe i odsvirao signal za juriš. Njagov podvig je bio jedan od ključnih faktora za srpsku pobedu u ovoj bici.

IZVOR: YT / Srpske Bitke

Autor: Redportal.rs