Prvobitno je osuđen na smrt odlukom okružnog suda 1968. godine, ali nije pogubljen zbog dugotrajne žalbe i procesa ponovljenog suđenja u Japanu

Šef japanske policije lično se izvinio 88-godišnjem Ivau Hakamadi, koji je proveo skoro 60 godina u zatvoru (58 godina od hapšenja) i osuđen na smrt zbog zločina za koji se ispostavilo da nikada nije počinio.

Kako je sud odlučio, policija i tužilaštvo su falsifikovali i „podmetnuli” dokaze protiv bivšeg boksera koji je bio prinuđen da prizna.

- Žao nam je što smo vam naneli nepodnošljiv duševni bol i teret tokom 58 godina - rekao je viši oficir 88-godišnjaku dok se duboko klanjao tokom posete Hakamadinom domu.

IZVOR: TW/@mrjeffu

A šef japanske policije izvinio se čoveku koji je pušten posle više od 50 godina zatvora nakon što je osuđen na smrt.

- Strašno nam je žao - rekao je nadzornik Cuda, koji je obećao "pedantnu i odgovarajuću istragu".

Ivao Hakamada, koji zbog svog psihičkog stanja nakon decenija provedenih u zatvoru teško vodi razgovor, odgovorio je:

Šta znači imati autoritet... Jednom kada imaš moć, ne moraš da gunđaš.

Hakamadina 91-godišnja sestra, koja je stajala uz svog brata tokom dugog procesa da očisti njegovo ime i sada živi sa njim, zahvalila je šefu policije što ih je posetio.

- Nema potrebe da mu se žalimo posle svih ovih godina. On nije bio umešan u slučaj i došao je ovde samo zato što mu je to dužnost - rekla je ona novinarima.

Ali ipak sam prihvatio njegovu posetu samo zato što sam želeo (moj brat) da se jasno raskine sa prošlošću osuđenog na smrt.

Ivao Hakamada je uhapšen u avgustu 1966. godine nakon što je u Hamamatsuu, u centralnom Japanu, ubio direktora kompanije za proizvodnju paste od pasulja, njegovu ženu i dvoje dece. Prvobitno je osuđen na smrt odlukom okružnog suda 1968. godine, ali nije pogubljen zbog dugotrajne žalbe i procesa ponovljenog suđenja u Japanu.

Bilo je potrebno skoro tri decenije da Vrhovni sud odbije njegovu prvu žalbu na ponovno suđenje. Njegova druga žalba za ponovno suđenje, koju je uložila njegova sestra 2008. godine, odobrena je 2014. godine.

Sud je naložio njegovo puštanje iz osuđene na smrt, ali bez poništavanja presude, do ponovnog suđenja.

Hakamada je bio osuđenik na smrt sa najdužim stažom na svetu i tek peti osuđenik na smrt koji je pušten na ponovno suđenje u posleratnom Japanu, gde krivična suđenja traju godinama, a ponovljena suđenja su izuzetno retka.

Njegov slučaj i oslobađajuća presuda podstakli su pozive za veću transparentnost u istragama, zakonske izmene kako bi se smanjile prepreke za ponovno suđenje i debatu o smrtnoj kazni u Japanu.

Autor: redportal.rs