"Rusija mora biti sprečena u pokušajima pokretanja novih operacija protiv svojih suseda nakon dogovora o prekidu vatre"

Zapad bi ozbiljno morao da razmisli o razmeštalju konvencionalnih snaga za odvraćanje, koji bi trebali da uključuju i dalekometne raketne sisteme na ukrajinskoj teritoriji kada se završi aktivna faza rata, izjavio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu.

U intervjuu za francuske medije, Lekornu je dao mišljenje o "planu pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je bio predstavljen u ukrajinskom parlamentu.

Prema planu, između ostalog, zahteva se brzo priključenje NATO i uklanjanje svih restrikcija na korišćenje dalekometnih sistema radi vršenja udara duboko u rusku teritoriju. Zelenski je takođe predložio da Zapad postavi veliki, strateški i nenuklearni konvencionalni paket za odvraćanje Rusije od daljih ofanzivnih operacija.

On je kasnije pojasnio da paket o kome priča treba da natera Rusku Federaciju da ili učestvuje u ralnim pregovorima o miru ili da bude platforma za uništenje njihovih vojnih ciljeva.

Lekornu je pohvalio plan Zelenskog i okarakterisao ga kao politički put kojim moramo ići da bi se Ukrajini moglo pomoći na duže staze, i posebno ako se zapitamo šta bi sledeće moglo da se dogodi. Ministar je takođe izjavio da ako Kijev postigne primirje sa Moskvom, postavlja se pitanje konvencionalnog odvraćanja koje bi bilo tu da odvrati Rusiju od daljih napada. Kako je rekao:

To je problem koji mora biti rešen SADA.

U razgovoru naglasio je da mislio i da će Ukrajina kad tad ponovo progovoriti sa Moskvom iako plan Zelenskog pretpostavlja da će Ukrajina vratiti sve teritorije koje je Rusija zauzela.

Moramo biti svesni da je trenutno ekvilibrijum na terenu.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Noel Baro je signalizirao da je Pariz spreman da podrži plan zelenskog, sa druge strane više različitih NATO zemalja je bilo daleko manje entuzijastično. Nemački kancelar Olaf Šolc je odbio da isporuči Kijevu potrebne dalekometne rakete i takođe je odbio da pristane na brzo učlanjenje Ukrajine u NATO, dok su Mađarski zvaničnici upozorili da bi takav pristup problemu doveo do velike eskalacije konflikta.

Autor: redportal.rs