Izvršni direktor aerodroma je citirao studiju koja sugeriše da je zagrljaj od 20 sekundi dovoljan da se oslobodi oksitocin

Aerodrom u Novom Zelandu ograničio je zagrljaje u zoni za ostavljanje putnika na maksimalno tri minuta - svima koji žele duži oproštaj savetuje se da se premeste na parking.

Međunarodni aerodrom Dunedin, na južnom ostrvu Novog Zelanda, najavio je ovu promenu pravila prošlog meseca kao deo šireg plana da poboljša bezbednost i obezbedi nesmetano kretanje saobraćaja u zoni, preneli su lokalni mediji.

Postavljeni su znakovi koji obaveštavaju ljude da je novo pravilo „Maksimalno vreme za zagrljaj tri minuta“ ili „Teško je reći zbogom, pa učinite to brzo. Maksimalno 3 minuta“.

Oni su zamenili prethodne znakove koji su samo podsećali vozače da će, ukoliko ostave svoja vozila bez nadzora, biti blokirani i da će morati da plate kaznu od 70 novozelandskih dolara.

Izvršni direktor aerodroma, Daniel De Bono, rekao je za Radio Novi Zeland (RNZ) da su aerodromi „žarišta emocija“ i citirao studiju koja sugeriše da je zagrljaj od 20 sekundi dovoljan da se oslobodi oksitocin, „hormon ljubavi“.

On je rekao da brži prolazak putnika omogućava većem broju ljudi da dobiju više zagrljaja.

Gospodin De Bono je dodao da je jedan od razloga za uvođenje ovog ograničenja to što je „naš tim godinama viđao zanimljive stvari“ u ovoj zoni.

Autor: Redportal.rs