KSS sazvao konferenciju za medije ovim povodom

Trofejni srpski trener Svetislav Pešić potpisao je novi ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije i ostaće na čelu nacionalnog tima do 2025. godine. Pešić je na konferenciji za medije rekao da su se razgovori odužili jer je već imao druge ciljeve, planove i obaveze. Upozorio je da će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine biti veoma izazovne.

Iako je po završetku Olimpijskih igara u Parizu saopštio da se povlači sa mesta selektora nacionalnog tima, Svetislav Pešić je, kako je i najavljivano prethodnih dana, promenio odluku i sa novim rukovodstvom Košarkaškog saveza Srbije (KSS) potpisao novi ugovor do 30. septembra 2025. godine, uz mogućnost da se saradnja nastavi.

U prostorijama KSS-a u Beogradu organizovana je tim povodom vanredna konferencija za medije, a prvi se novinarima obratio predsednik Saveza Nebojša Čović, koji je istakao da su razgovori sa Pešićem trajali određeno vreme i da su se odužili, ali da mu je veliko zadovoljstvo što su uspeli da se dogovore o nastavku saradnje.

- Jako je važno za nas kao košarkašku naciju da obezbedimo kontinuitet svega što je rađeno nekoliko godina unazad. To je bila želja i nacije i igrača, što će olakšati sve dalje korake. Preostaje nam da zajedničkim snagama radimo. Očekujemo veliku podršku klubova, u smislu svega onoga što treba da prođemo do Evropskog prvenstva. Svi računaju da je to već završeno, ali imamo kvalifikacije. To treba da prođemo i potrebno nam je razumevanje klubova - rekao je Čović i zahvalio Pešiću na razumevanju i na poverenju.

Svetislav Pešić je zahvalio Savezu na strpljenju i objasnio da su se razgovori odužili jer je već imao druge ciljeve, planove i obaveze.

- Uspeli smo to na neki način da regulišemo i tu sam pred vama. Nije bilo nikakvih pregovora, samo razgovori. Stvarno sam mislio da sam ja svoje obaveze prema srpskoj košarci i reprezentaciji završio, ali nikad ne reci nikad. Situacija je takva da se približavaju čuveni prozori i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Već smo imali jedan prozor u februaru, to smo nekako prošli, uspeli smo da se skupimo, da napravimo ekipu. Pobedili smo obe utakmice, ali ništa nije završeno jer imamo još četiri utakmice -istakao je Pešić.

Rekao je da se nada da je ispunio želju igrača, Saveza i javnosti, ali da će jednog dana neko drugi morati da nastavi kontinuitet.

- To što se govori, govorilo se i ranije, a govori se i danas. Trener je u godinama, ali još je strast prema košarci i navika duboko u meni. I to je jedan od razloga što smo ušli u razgovore i napravili sporazum, nadam se na zadovoljstvo ljudi u Savezu i košarke. Predstoji nam rad - naglasio je Pešić.

- Rekao je da voli da pobeđuje, ali da je uvek za proces i upozorio da će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo biti veoma izazovne.

- Verujem, kao i svi u Srbiji, da ćemo se kvalifikovati na Evropsko prvenstvo, ali to je jedna strana. Za najveći uspeh smatram što smo se uopšte kvalifikovali na Svetsko prvenstvo u Manili jer da nismo, ne bismo osvojili nikakvu medalju, Srbija se ne bi tamo pojavila, otišla bi ne zna se gde. Bio nam je protivnik taj sistem kvalifikacija. Uvek smo u tom procesu imali više od 40 igrača. Svaki prozor drugi igrači, svake kvalifikacije druga ekipa. Kvalifikacije koje nas očekuju biće takođe dosta izazovne - napomenuo je Pešić.

Autor: rts.rs