Malo ribarsko selo - veliki fudbalski snovi 😍

Prvenstvo Farskih Ostrva sigurno nije jedna od liga u primarnom fokusu čak i onih najvećih ljubitelja fudbala, ali činjenica koju niko ne može da ospori jeste da izuzetno zanimljive fudbalske priče nastaju na ovom hladnom arhipelagu nedaleko od Arktika.

Nakon što je niz uzastopnih titula Klaksvik krunisao plasmanom u grupnu fazu Lige konferencija prošle sezone, taj fokus na Evropu plavo-bele koštao je nove titule.

Iako su imali još jednu sjajnu sezonu u prilično neizvesnom šampionatu Farskih Ostrva, još bolju sezonu imala je ekipa Vikingura iz malog mesta Geta.

Vikingur je bio konstantan, ali i ubedljiv tokom cele sezone pa se, pored toga što drži lidersku poziciju na tabeli sa 6 bodova više od Klaksvika, nalazi i u vrhu tabele po broju postignutih golova sa čak 74, uz samo 12 primljenih, dakle sa fenomenalnom gol-razlikom +62.

Titula tehnički još nije definitivno osvojena, ali da bi klub iz Gete bio srušen sa liderske pozicije, morao bi da izgubi obe utakmice do kraja prvenstva, a Klaksvik da zabeleži dve pobede. Uz to, Klaksvik, koji ima gol-razliku +31, morao bi da nadoknadi čak 31 gol u samo dve utakmice, što do sada nije viđeno u evropskom fudbalu.

Možemo konstatovati da Farska Ostrva imaju novog šampiona i da time kompletiraju novu romantičnu fudbalsku priču.

Geta, selo od 600 ljudi sa stadionom kapaciteta 440 sedećih mesta, biće domaćin kvalifikacija za Ligu šampiona i tako će biti deo istog takmičenja u kojem će igrati klubovi iz gradova poput Madrida, Londona, Pariza.

Verujemo da se ambicije ovog simpatičnog sportskog kolektiva ne završavaju tu, a već na leto u kvalifikacijama svedočićemo nastavku pisanja ovog fudbalskog romana sa severa našeg kontinenta.

Autor: Balša Stupar