Poruka IRANU nedvosmislena

Američka vojna avijacija iskoristila je jedan od najvažnijih i najskupljih ratnih sistema - B2 stelt bombarder - za udare po podzemnim magacinima sa municijom Hutija u Jemenu.

Slanje 2 milijarde dolara vrednog bombardera, kojih je samo 19 ukupno, da bi se pogodio cilj vojne grupacije koja ne poseduje ništa ni blizu sofisticirano u kontekstu naoružanja, čini se kao preterana reakcija po svakom mogućem merilu.

Do sada SAD su koristile raspoloživo naoružanje sa nosača aviona i brodova koje poseduje u regionu uz pomoć kojih su gađani ciljevi Hutija sa minimalnom štetom.

Mešutim objava ovog udara od strane sekretara odbrane Lojda Ostina je zvučala posve drugačije:

Ovo je bila jedinstvena demonstracija sposobnosti SAD da pogodi i uništi vojne infrastrukture neprijatelja za koje on smatra da su nedostižne i zaštićene - bez obzira koliko one bile zakopane pod zemljom, očvršćene, opsigurane ili utvrđene.

Takođe je nedvosmisleno naveo da Vašington neće oklevati da preduzme akciju i odvrati sve od napada na civile i na naše regionalne partnere.

Kako mnogi tumače, ove reči direktno upiru u Iran na dva načina. Pod jedan, za ogromnu većinu iranskih vojnih instalacija smatra se da su odlično utvrđeni, pod zemljom ili sakriveni. A za SAD ne postoji važniji regionalni partner od Izraela.

Dok svet čeka odgovor Izraela na iranski raketni napad, Vašington šalje poruku Iranu da će u budućnosti tolerisati samo ograničena vojna delovanja protiv Izraela.

Autor: redportal.rs