Ne može da upadne na fakultet koji je želeo? 🧐

Roditelji maturanta u jednoj školi u Masačusetsu tužili su njegovog nastavnika, članove školskog okruga i lokalni školski odbor zbog kazne koju je dobio nakon što je svoj istraživački rad iz istorije koristio veštačku inteligenciju.

Kako piše NBC News, u tužbi se navodi da student nije prekršio nijedno pravilo i da je sada u nepovoljnom položaju dok traje proces prijave za Ivy League fakultete zbog kazne koju je dobio, a u koju su uključene dodatna nastava, loša ocena i nemogućnost da se pridruži Nacionalnom počasnom društvu.

Ova tužba roditelja jedna je od prvih ove vrste, u osporavanju školske dicipline zbog upotrebe AI za završetak akademskog rada. U žalbi se navodi da je politika škole u vezi korišćenja AI dodata u priručnik rada srednje škole dodata tek nakon godinu dana nakon što je njihov sin kažnjen. Kako navodi ovaj strani mediji, s obzirom na to da se škole, radna mesta i institucije prilagođavaju sve većoj upotrebi veštačke inteligencije i njenih alata, ovaj slučaj bi mogao da uspostavi pravni presedan u vezi diciplinskih odluka.

Autor: redportal.rs