Jedan od najjednostavnijih jezika na svetu ☝️

Toki pona je minimalistički jezik kreiran 2001. godine od strane lingvistkinje Sonje Lang. Njegov cilj je da pojednostavi komunikaciju i izražavanje koristeći mali broj reči. Toki pona ima samo 120 reči, što ga čini jednim od najjednostavnijih jezika na svetu. Zbog ove jednostavnosti, mnogi veruju da se osnovni nivo jezika može naučiti za oko 30 sati.

Ključna karakteristika toki pone je da svaka reč ima više značenja, a kombinacije reči stvaraju nove pojmove. Na primer, reč suno znači sunce, ali može da označava svetlost ili svetlost u prenesenom značenju, kao što je znanje. Ova fleksibilnost jezika omogućava korisnicima da izraze složene ideje sa vrlo ograničenim vokabularom.

Učenje toki pone podrazumeva usvajanje osnovnih reči i pravila kombinovanja, ali zahteva i kreativno razmišljanje kako bi se izražavale apstraktne ideje. Budući da je reč o jeziku koji ima jednostavnu gramatiku i vrlo malo reči, savladavanje osnovnog vokabulara je brzo i efikasno. Takođe, veliki broj internet zajednica nudi podršku i resurse za one koji žele da savladaju toki pona.

Ovaj jezik nije dizajniran za svakodnevnu upotrebu, već kao sredstvo za meditaciju i jednostavnije razmišljanje, što ga čini posebnim i privlačnim za ljubitelje lingvistike.

Autor: Balša Stupar