Prošle godine u Češkoj se u proseku konzumiralo 128 litara piva po stanovniku

Prag, poznat širom sveta među ljubiteljima piva, odlučio je da zabrani noćne turističke posete svojim pivnicama, kako bi „učinio privlačnijim kulturnijim turistima“.

Kafane u gradu od 1,3 miliona stanovnika godinama su krcate bučnim i žednim turistima, na radost turoperatora i vlasnika pabova, ali i na nesreću stanovnika i gradskih funkcionera.

- Zabranjeno je organizovanje noćnih obilazaka po kafanama. Više neće biti organizovanih obilazaka u periodu od 22 do 6 časova – rekao je zamenik gradonačelnika Zdenjek Hrib.

Njegov kolega Jirži Pospišil je dodao da „Prag teži kulturnijim i bogatijim turistima”.

- Ne volimo one koji dođu nakratko samo da se napiju - rekao je Pospišil.

Upravo turisti doprinose da Češku okiti nezvanična titula "najžednije nacije piva". Prošle godine u Češkoj se u proseku konzumiralo 128 litara piva po stanovniku, ali u statistici su i krigle koje su ispraznili milioni turista. U nekim kafanama pivo je i dalje jeftinije od vode. U centru Praga krigla lokalnog piva može se naći za manje od 3 evra.

Valclav Starek, predsednik Češke asocijacije hotela i restorana, pozdravio je odluku praških vlasti.

- Pivske ture su problem i za stanovnike i za ostale turiste. Mislim da ta mera neće uticati na prodaju. Vrata kafana ostaće otvorena za sve, ali nam nisu potrebni organizovani noćni obilasci – rekao je Starek.

Amsterdam je već započeo kampanju da turisti ne preteruju sa pićem, Venecija je ograničila turističke grupe i zabranila upotrebu megafona, a Barselona je najavila da će od 2028. zabraniti iznajmljivanje privatnih kuća turistima.

Autor: redportal.rs