Nuklearni reaktori generišu mnogo električne energije, bez ispuštanja ugljeničnih gasova u atmosferu

Da bi zadovoljio ogromne potrebe za energijom za centre veštačke inteligencije, Gugl će koristiti male nuklearne reaktore.

IT gigant je sa Kairos Pover potpisao ugovor o izgradnji i povezivanju jednog nuklearnog reaktora do kraja ove decenije, a zatim i drugih centara do 2035. godine. Detalji o tome koliko će reaktori koštati i gde će se graditi još nisu saopšteni.

Energetskoj mreži su potrebni novi izvori da bi se zadovoljile potrebe AI tehnologije. Ovaj sporazum nam pomaže da ubrzamo novu tehnologiju koja bi obezbedila dovoljno čiste energije da oslobodimo puni potencijal veštačke inteligencije za sve - rekao je Majkl Terel, direktor odeljenja za energiju i klimu u Guglu.

Sporazum je takođe istorijski za razvoj i primenu tehnologije za male nuklearne generatore.

- Sporazum sa Guglom je važan za ubrzanje komercijalizacije napredne nuklearne energije, demonstriranjem tehničke i tržišne primenljivosti rešenja koje je ključno za dekarbonizaciju energetskih mreža - rekao je izvršni direktor Kairos Pover-a Džef Olson.

Pre nego što projekat počne, planove moraju pregledati i odobriti američka nuklearna regulatorna komisija, kao i lokalne agencije u oblasti u kojoj će se reaktori graditi. „Kairos pauer” je prošle godine od regulatora dobio prvu licencu, koja važi pola veka, za izgradnju novog tipa nuklearnih reaktora, a u julu je počela izgradnju demonstracionog reaktora u Tenesiju.

Mali reaktori sa novom tehnologijom smatraju se mnogo sigurnijim i čistijim u poređenju sa tradicionalnim, ali imaju manju snagu i koristili bi se za proizvodnju električne energije za industrijske objekte ili gradove.

Globalna potreba za energijom je u stalnom porastu, a u isto vreme, privrede pokušavaju da ukinu fosilna goriva, kako bi ograničile štetu globalnog zagrevanja. Nuklearni reaktori su idealno rešenje za ove probleme, jer generišu mnogo električne energije, bez ispuštanja ugljeničnih gasova u atmosferu. Veliki izazov, s druge strane, predstavlja skladištenje nuklearnog goriva i sprečavanje udesa.

Na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama prošle godine, SAD su objavile da imaju plan da do sredine ovog veka utrostruče kapacitet za proizvodnju električne energije iz nuklearnih izvora, što bi omogućilo potpuno napuštanje fosilnih goriva.

Analitičari Goldman Saksa predviđaju da će se do kraja decenije potrošnja električne energije iz centara za skladištenje i obradu digitalnih podataka do kraja decenije udvostručiti, koji zahtevaju ogromnu količinu energije za računarske operacije, ali i za hlađenje.

Autor: redportal.rs