Sistem koji Pentagon planira da pošalje Izraelu

Kakvu će dragocenu korist imati američki odbrambeni sistem THAAD (THAAD) koji Pentagon planira da pošalje Izraelu kako bi zemlja mogla efikasnije da se brani od čestih napada iranskih balističkih raketa? Ova dilema je deo pisanja i analiza uglednih svetskih medijskih kuća nakon što su prošle nedelje izašle informacije da se Pentagon sprema da pošalje tako sofisticirano oružje svom savezniku Izraelu.

Naime, američki odbrambeni sistem THAAD jedno je od najmoćnijih protivraketnih oruđa američke vojske, sposobno da presreće balističke rakete na dometu od 150 do 200 kilometara i sa gotovo savršenom uspešnošću testiranja.

Koristeći kombinaciju naprednih radarskih sistema i presretača, THAAD, skraćenica od Terminal High-Altitude Area Defense, je jedini američki sistem protivraketne odbrane koji može da angažuje i uništi balističke rakete kratkog i srednjeg dometa u atmosferi i van nje tokom njihovog terminalna faza leta.

THAAD presretači su kinetički, što znači da uklanjaju nadolazeće mete tako što se direktno udaraju u njih, a ne da detoniraju blizu bojeve glave.

Prema izveštaju Kongresne istraživačke službe, američka vojska ima sedam THAAD baterija, od kojih se svaka sastoji od šest lansera (baterija) montiranih na kamione sa osam presretača zajedno sa moćnim radarskim sistemom i komponentama za kontrolu vatre i komunikacije.

Kako prenose američki mediji, Sjedinjene Države trenutno razmatraju slanje jedne od tih baterija u Izrael kako bi ojačale svoju već impresivnu sposobnost da se suprotstave raketama koje dolaze iz Irana.

Prema Pentagonu, američka vojska će poslati dodatnih 100 vojnika u Izrael da upravljaju baterijom. Zbog toga je Iran obavestio Sjedinjene Države da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je izvor iz Teherana za CNN u subotu.

Putem opsežnog sistema komande i kontrole i upravljanja bojom, THAAD baterije mogu da komuniciraju sa odbrambenim raketama SAD, uključujući sisteme AEGIS koji se obično nalaze na brodovima američke mornarice, kao i sistemi raketne odbrane Patriot dizajnirani za presretanje ciljeva sa manjim dometom.

Specifikacije THAAD-a omogućavaju da ga brzo razmeste teretni avioni američkog vazduhoplovstva kao što su C-17 i C-5, ali Pentagon nije dao precizan plan i raspored kada će sistem biti aktivan u Izraelu, prenosi Forbs.

Ovo nije prvi put da Vašington šalje THAAD bateriju Izraelu. Jedan je poslat 2019. tokom vojne vežbe sa izraelskim snagama. U međuvremenu, američki rivali, posebno Kina, pomno su pratili raspoređivanje THAAD-a.

Raspoređivanje THAAD baterije u Južnoj Koreji 2017. godine, kako su pretnje balističkih raketa iz Severne Koreje rasle, naišlo je na žestoko protivljenje Pekinga, za koji stručnjaci kažu da je zabrinut da bi moćni radar mogao da se koristi za špijuniranje aktivnosti u Kini.

SAD su takođe rasporedile THAAD na Guam kako bi zaštitile vitalne američke vojne baze na pacifičkom ostrvu od mogućih pretnji balističkim projektilima iz Severne Koreje ili Kine.

Autor: redportal.rs