Dobitnik preko 50 evropskih i svetskih nagrada 🤩

Reditelj Stole Popov iz Severne Makedonije ovogodišnji je laureat počasne nagrade Živojin Žika Pavlović za promociju kinematografije Balkana u svetu. Ovo prestižno priznanje biće mu uručeno na gala svečanosti Godišnje nagrade reditelja, 17. oktobra u Novom Sadu.🏆

Povodom ove nagrade, u novosadskom bioskopu Arena Cineplex 16. oktobra u 20:30 časova biće organizovana projekcija njegovog filma Gipsy Magic. Ulaz na projekciju je slobodan.🎬

Prethodni laureati ove nagrade su: Goran Marković, Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić, Goran Paskaljević, Milčo Mančevski i Miša Radivojević.

Stole Popov je rođen 1950. godine u Skoplju, u tadašnjoj Jugoslaviji. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. u klasi profesora Radoša Novakovića. Od 1978. do 1988. radio je kao filmski režiser u Vardar filmu, a od 1985. do 1986. obavljao je dužnost direktora ove producentske kuće. Trenutno je profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju i šef Studija za filmsku režiju. Jedan je od osnivača prve makedonske privatne producentske kuće Triangl 1988. godine. Član je Evropske filmske akademije od 1997. godine.🎥

Svoju karijeru započeo je režiranjem dokumentarnih filmova, a prvi igrani film mu je Crveni konj iz 1980. godine. Najpoznatniji igrani filmovi koje je režirao su Tetoviranje, Do balčaka i Ciganska magija. Za većinu njegovih dela koje je režirao je takođe pisao iscenarija.🎥

Foto: Magic line/privatna arhiva

Stole Popov je dobitnik preko 50 evropskih i svetskih nagrada i značajnih priznanja, među kojima se posebno izdvajaju 8 Grand Prix nagrada na raznim međunarodnim festivalima i dve nominacije, za Oskara (Američka filmska akademija) za dokumentarni film Dae i Feliksa (Evropska filmska akademija) za film „Tetoviranje“.

Gala svečanost dodele Godišnje nagrade reditelja biće održana 17. oktobra 2024. u Hotelu Pupin u Novom Sadu, u organizaciji producentske kuće Magična linija.

Na svečanoj večeri sa nominovanim rediteljima i gostima biće dodeljene i Godišnje nagrade reditelja za dve kategorije TV serija i za najbolju režiju filma sa prostora bivše Jugoslavije.

U okviru ove manifestacije, 16. i 17. oktobra brojni gosti prisustvovaće i konferenciji Organizacija za zaštitu autorskih prava i seriji panela Asocijacija reditelja Balkana. Panelima će moći da prisustvuju studenti i sve zainteresovane kolege.

Misija ove manifestacije je da profesiji reditelja vrati integritet i nezavisnost autorskih ideja, i da se izbori za profesionalne uslove rada i promociju njihovog dela.

Organizaciju Godišnje nagrade reditelja podržala je FERA - Federation of European ScreenDirectors.

Autor: redportal.rs