Dok traje bojazan od budućih sukoba, trenutni ne jenjavaju

Ruska Federacija će moći da napadne teritoriju zemalja članica NATO-a u narednih šest godina, izjavio je šef nemačke obaveštajne službe Bruno Kal.

On je dodao da vidi direktnu vojnu pretnju iz Rusije, prenosi N-TV.

- Najkasnije do kraja ove decenije, ruske trupe će moći da napadnu NATO - predvideo je Kal na saslušanju u Bundestagu, a prenosi RTS.

Šef nemačke obaveštajne službe je primetio da "Kremlj na Nemačku gleda kao na neprijatelja" jer je ona druga po veličini zemlja koja podržava Ukrajinu u ratu protiv ruskih okupatora.

- U direktnom smo sukobu sa Rusijom - rekao je on.

Kal je dodao da Vladimir Putin nije zabrinut samo za Ukrajinu, već "zapravo za stvaranje novog svetskog poretka".

Sa druge strane, stižu izjave iz Kremlja. Rusija nikada nije krenula ka NATO-u, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Rusija obezbeđuje sopstvenu bezbednost, a Rusija čini sve što je potrebno za to i ima sav potreban potencijal za to. A Rusija sa svojom vojnom infrastrukturom nikada nije krenula ka NATO-u – uvek je postojao proces u suprotnom smeru - naglasio je Peskov na brifingu.

Prema njegovim rečima, pogrešno je i nelogično govoriti da Oružane snage Ruske Federacije predstavljaju opasnost. Osim toga, to je "u suprotnosti sa celokupnim tokom istorije, što je dovelo do konfrontacije koju svi zajedno doživljavamo", dodao je portparol.

Naglasio da je Ruska Federacija svesna talasa širenja NATO-a i koraka kada se njihova vojna infrastruktura približavala ruskim granicama.

Autor: Rts.rs