Nagađa se da trenutno na svakog stanovnika ovog grada dolazi oko 15 papagaja 😂

Svake godine Hilario Askasubi, grad na jugu argentinske provincije Buenos Ajres, napadne desetine hiljada papagaja koji nanose milionske štete.

Stanovnici Hilarija Askasubija su već nekoliko godina pod opsadom džinovske kolonije papagaja, ali mnogi se žale da se stvari iz godine u godinu pogoršavaju. Populacija papagaja raste, a samim tim i stepen štete koju oni izazivaju. Ove ptice ne vole ništa više od grickanja električnih i internet žica, izluđujući provajdere u beskrajnoj trci da održavaju mreže u ispravnom stanju. Veliki problem je i ptičji izmet na trotoarima i ulicama, kao i stalna buka koju ptice prave noću i danju. Mnogi od 5.000 stanovnika Hilarija Askasubija tvrde da ne mogu da nastave da žive pored ptica, ali lokalne vlasti ne mogu mnogo da urade.

Problem sa papagajima u gradu nije ništa novo, a zvaničnici su pokušavali da se izbore sa njim, ali ništa nije uspelo. Korišćene su bučne bombe i laserska svetla, ali su se posle izvesnog vremena navikli i sada ne utiču na njih. Pošto su ovi papagaji zaštićena vrsta u Argentini, strogo su zabranjene oštrije mere postupanja sa njima, pa meštanima ne preostaje ništa drugo nego da trpe svoje pernate komšije.

Prema izveštaju Universidad Nacional del Sur (UNS) u Baija Blanki, najmanje 70.000 primeraka ovih papagaja je izbrojano u Hilario Askasubiju koji se, kada padne mrak, skupljaju na drveću i na dalekovodima. Nagađa se da trenutno na svakog stanovnika malog grada dolazi oko 15 papagaja.

IZVOR: YT / Telenoche

Tokom leta, papagaji migriraju na jug do Patagonije tokom sezone parenja, ali se onda vraćaju u još većem broju i nastavljaju svoju invaziju. Pošto se one ne mogu iskoreniti, neki su pozivali na preseljenje džinovske kolonije, ali niko zapravo ne zna kako se takva operacija može sprovesti, niti gde da se ptice odvedu.

- Došlo je do raseljavanja, gradovi su počeli da rastu, počeli su sa poljoprivredom, pšenicom i stočarstvom. Tada je sa juga provincije Buenos Ajres, a to je okrug Karmen de Patagones, došlo do krčenja šuma, zbog čega je papagaj izgubio svoje stanište. Dolazi iz šume, odatle se hranio biljnim vrstama i tamo se sklonio, ali je to izgubio zbog ljudske ekspanzije - rekao je za La Nacion Paolo Sančez Angonova, poljoprivredni inženjer koji proučava prenaseljenost papagaja od 2013.

Kao rezultat toga, papagaji su tražili druga mesta za naseljavanje i otkrili da gradove kao što je Hilario Askasubi koji imaju izvore vode za piće i žitarice, poput suncokreta, koji, iako nije u njihovoj uobičajenoj ishrani, daje dovoljno hrane za život.

Autor: Redportal.rs