Utakmica koju svi pamte ☝️

Na današnji dan, 14. oktobar 2014. godine na stadionu Partizana odigrala se utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u kojoj su se sastale selekcije Srbije i Albanije.

Kakva je bila igra obe selekcije do prekida, ko je počeo i kakvo je bilo stanje na tabeli do tada retko ko pamti, a ipak utakmice se svi sećaju zbog jednog nefudbalskog detalja.

Naime, u 41. minutu utakmice na terenom se pojavio dron za koji je bila zakačena zastava takozvane velike Albanije. Dron je ubrzo oborio i zastavu skinuo srpski štoper Stefan Mitrović, ali njegovo bacanje zastave izazvalo je oštru reakciju albanskih fudbalera.

Nakon koškanja na terenu između igrača usledio je upad nekolicine navijača na teren što je dovelo do prekida, a kasnije i napuštanja utakmice. Prvobitno su kažnjena oba saveza sa po 100.000 evra, registraciju utakmice u korist Srbije službenim rezultatom 3:0.

Ipak, ova odluka Uefe "pala" je na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani koji je Albaniji dodelio pobedu, a uz to Srbiji oduzeo i tri boda.

Ovakav rasplet pogurao je Albaniju ka prvom plasmanu na Evropsko prvenstvo ikada, a doveo je i do dodatnog zaoštravanja tenzija na Balkanu.

U nastavku kvalifikacija Srbija i Albanija ponovo su odmerili snage u albanskom Elbasanu, a u jedinoj utakmici u tom kvalifikacionom ciklusu koja se odigrala u celosti između ovih rivala, Srbija je slavila rezultatom 0:2.

Autor: Balša Stupar