Partija koja je ukinula vojni rok 2011. sada zahteva njegovo ponovno uvođenje

Vođa CSU Markus Soeder izjavio je da Nemačka mora da vrati služenje vojnog roka, kao i da kupi daleko više dronova i vojne opreme. Soeder je izjavu dao za nemačke medije tokom partijske konferencije u Augsburgu, gde su CSU i CDU pregovarali o načinu na koji bi uspeli da pobede trenutnu šaroliku vladajuću koaliciju kancelara Olafa Šolca.

Kako je Soeder rekao:

Ono što je potrebno je novac za Bundesver (nemačku armiju), jasni sistemi finansiranja, dronovi i narovno vojni rok. I to što je pre moguće. U suprotnom sposobnost Nemačke da se brani na duže staze biće u potpunosti nesigurna.

Nemačka je ukinula vojni rok 2011. godine, kada je Soederov kolega Karl Teodor Zu-Gutenberg bio ministar odbrane. Kada je Soeder upitan da ovo prokomentariše, izjavio je samo ukratko da su se "vremena promenila".

Soeder je takođe dao i intervju u kome je izjavio da bi Ruska Federacija bila direktna pretnja Nemačkoj u slučaju Ukrajinskog poraza.

Ne radi se više ovde o međunarodnim misijama, već o odbrani nacije i saveza. Za to je potreban u potpunosti drugačiji Bundesver.

Dodao je da trenutni ministar odbrane Boris Pistorius ima korektnu nameru i ideju o tome kako bi trebala da izgleda nemačka armija, međutim on sam nema podršku Vlade.

Molim vas objasnite mi kako je moguće da se oružje masovno kupuje i pruža direktna podrška najrazličitijim armijama širom sveta, a samo u Nemačkoj su potrebne decenije da bi se kupio jedan dron. To jednostavno ne može biti istina.

Prema Soederu, od više različitih predloga kako da se ponmovo osposobi nemačka armija, on smatra da je najefikasnije prvo vratiti stari sistem služenja vojnog roka koji ne bi zahtevao usvajanje amandmana na Ustav zemlje. Sa ovim se slaže i trenutni ministar odbrane Savezne Republike Nemačke, koji je ga je nazvao najobećavajućim korakom u reformisanju armije.

Kako je Soeder pojasnio:

Ako uvedemo obavezno služenje vojnog roka, u tom slučaju molim vas da to ne bude kao što je bilo poslednjih par godina pre ukidanja prethodnog služenja - gde je svako i sa najmanjim "problemom" bio odmah proglađen nesposobnim za služenje u vojsci.

Autor: redportal.rs