Reč je o vojnicima 155. brigade, koja sada nosi ime Ana de Kijev (Ana Kijevska)

Francuski predsednik Emanuel Makron otišao je ove nedelje u jedan od departmana regiona Grand Est da se lično sastane sa ukrajinskim vojnicima koje je obučavala francuska vojska.

Reč je o vojnicima 155. brigade, koja sada nosi ime Ana de Kijev (Ana Kijevska).

Makron je početkom leta dao obećanje da će pripremiti i naoružati jednu od ukrajinskih brigada "po sistemu ključ u ruke" na teritoriji svoje zemlje.

Jezikom francuske diplomatije, "lična poseta predsednika" je najviši način da se potvrdi podrška Ukrajini.

Dopisnik Ukrinforma proveo je taj dan na tajnom poligonu zajedno sa ukrajinskom i francuskom vojskom i novinarima i zabeležio, prenosi RTS.

U ogromnom zategnutom hangaru gde je čekao glavnokomandujući Oružanih snaga Francuske bilo je bučno i vlažno.

U sredu je ovaj region Francuske napala oluja Kirk. Zbog njega je na poligonu otkazan deo treninga koji je trebalo da se odvija na nebu.

Čak je i Makron kasnio. Vojni hangar je bio podeljen na dve polovine. U jednom delu čekalo je nekoliko stotina vojnika u odvojenim grupama – levo Francuzi, desno Ukrajinci.

Francuzi su strogo zabranili "svojima“ da snimaju Ukrajince - to je bio zahtev ukrajinskog Ministarstva odbrane. Kao Ukrajincu, dopisniku je bilo najstrože zabranjeno da komuniciram sa "svojima".

Prema Jelisejskoj palati, trenutno je na tom poligonu stacionirano 1.500 francuskih vojnika, koji su u potpunosti odgovorni za obuku 2.300 Ukrajinaca.

Brigada će biti opremljena i "ratno sposobna", odnosno otići će na front u punoj opremi, za nekoliko meseci.

Po završetku obuke, brigada će biti opremljena sa 128 borbenih oklopnih vozila, 18 topova Cezar, 18 oklopnih izviđačkih vozila AMKS10RC, 10 TRM-ova i 20 lansera protivtenkovskih raketa NATO-a Milan. Francuzi će Ukrajincima obezbediti i neophodnu municiju vazduh-zemlja.

Autor: Rts.rs